İngiliz diplomat Michael Llewellyn Smith’in kaleminden “Yunanistan’ın Anadolu Hayali 1919-1922”; Nilgün Engin’in çevirisiyle, Tarihçi Kitabevi etiketiyle raflardaki yerini aldı.
Michael Llewellyn Smith, İzmir’deki Yunan İşgalini ve Anadolu’daki savaşı, Yunanistan’ın “Megalo Idea”sı ile Büyük Güçlerin Ortadoğu’daki rekabetlerinin arka planına yerleştiriyor. Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasından hemen sonra, Ocak 1915’te İngiltere, Yunanistan’ın Antant safında savaşa girmesi halinde kendisine Anadolu’da “büyük bölgesel tavizler” önerdi. Bu teklifle harekete geçen bir dizi olay, trajik bir biçimde 1922’de Yunan Smyrna’sının (İzmir) yok oluşu ve Anadolu’daki Helenizm’in kökünden sökülmesi ile sonuçlandı.
İngiliz bir diplomat olup Moskova, Paris, Varşova ve Atina’da hizmet eden Yazar, Yunan devlet adamı Eleftherios Venizelos‘un “İyonya Hayali”nin kökenlerinin izini, Lloyd George ile paylaştığı Doğu Akdeniz’de bir İngiliz-Yunan Anlaşması ile ilgili fikirlerinde takip ediyor. Bu sürükleyici öyküde, modern Yunanistan’ın politikalarını ve toplumunu şekillendiren felaketin hikâyesi eksiksiz bir şekilde anlatılıyor.
Bu kitaba kitapdevrimi.com’dan ulaşabilirsiniz:
http://kitapdevrimi.com/urun/yunanistanin-anadolu-hayali-1919-1922-michael-llewellyn-smith/