Shopping Cart
Total:

$0.00

Items:

0

Your cart is empty
Keep Shopping

‘Yedi Sanatçı’nın resimleri ile ‘Yedi Tepe İstanbul’

Sainte Pulchérie Lisesi’nin sanat galerisi ODA’da Emine Şenses, Gafur Uzuner, Kadir Ablak, Mustafa Albayrak, Osman Akça, Peruze Hamurcu ve Seydi Murat Koç’un katılımıyla düzenlenen “Yedi Tepe İstanbul” sergisinin açılışı 7 Aralık 2018 tarihinde yoğun ilgiyle gerçekleştirilmişti. Sergi son haftasına girerken sanatçılar eşliğinde bir de anlatımlı sergi turu düzenlendi.

Küratörlüğünü Mustafa Albayrak’ın üstlendiği sergi kapsamında yedi tepe ile özdeşleşen İstanbul, yedi farklı sanatçının üslup ve tarzıyla bir kez daha gündeme getiriliyor. Kentin zihinlerde yer etmiş simgesel silüeti, içinde bulunduğu sosyokültürel ve politik yansımalar, şehre dair kaotik estetizm algısı ve bu gibi sanatın değinmekten kaçınmadığı muhtelif konular; İstanbul’dan ilham alan yedi çağdaş sanatçının tuvalinde özenle şekilleniyor.

Emine Şenses kolaj tekniği kullanarak, etkilendiği İstanbul görsellerini şehrin sosyal yaşamı ve tarihi dokusu ile bütünleştiriyor. Parçadan bütüne giderek estetik bir görünüm elde ediyor. Titiz bir araştırma, olağanüstü bir sabır gerektiren bu çalışma methodu sonucunda Şenses, etkileyici İstanbul resimleri yaratıyor. Uzaktan bakıldığında bütünsel bir estetiğe, ahenge sahip olan resimler detaya inildiğinde, izleyicinin şehrin sorunları ile yüz yüze gelmesini sağlıyor.

Sinema, televizyon ve tiyatrodan tanıdığımız Gafur Uzuner, resimleri ile de bir o kadar İstanbul sevdalısıdır. Çok yönlü ve tam bir sanat aşığı Uzuner, etkilendiği İstanbul temalarını yağlı boya, akrilik ve bazen de sulu boya tekniği kullanarak elde ediyor. Kendine has şiirsel ve masalsı bir anlatım biçimi kullanır. Eserleri, cesurca kullandığı kırmızı ve gökyüzünde uçan balıklar ile hafızalara kazınır.

Kadir Ablak, günümüz İstanbul’unun çarpık mimari gelişimine eleştirel bir bakışla eserler üretiyor. Bunu yaparken teknik olarak güçlü pentür etkisinin yanı sıra, ustaca spatula kullanımıyla etkileyici eserler ortaya koyuyor. Varoşlardan gökdelenlere doğru yolculuğa çıkarken, kentin kimlik mimarisi adına yitirdiğimiz değerlere vurgu yapıyor ve o eski İstanbul mahalleleri arasında gezinmemizi sağlıyor. Duygu gücü oldukça yüksek eserlerinde ışığın ve rengin ustalıkla kullanımı, dikkatli gözlerden kaçmaz.

İstanbul’a dair resimler üreten Mustafa Albayrak, zaman kavramı ve hareket üzerinden özellikle İstiklal Caddesi’ni gözlemleyerek kalabalık insan gruplarını resmetmekte, günümüz insanının sosyal ve psikolojik açıdan yaşamını sorgulayan figür kurguları oluşturmaktadır. Teknik ve malzeme açısından kendini sınırlamadan nihai sonucu ulaşmak adına birbirinden farklı tekniklerde eserler üretiyor.

Osman Akça, ömrünü, İstanbul resimleri ve İstanbul ile kazanmış bir sanatçıdır. Kendini daha çok yığınlar üzerinden ifade eder. Çarpık yerleşmiş binalar, bitmeyen trafik, belli bir alana sıkışmış insanlarla iç içe yaşayan güvercinler, bisikletler ve kıyıdaki tekneler ele aldığı konuların başında gelir. Eserlerinde tuval üzerine güçlü yağlı boya pentür etkisi ile kendine has ışık kullanımı dikkat çekmektedir.

Peruze Hamurcu, resimlerini figür kompozisyonları ile oluşturuyor. Masalsı bir anlatım biçimi kullanarak kurduğu bu kompozisyonlarda güçlü pentür etkisi dikkat çekiyor. İstanbul efsanelerinden yola çıkarak izleyiciyi büyülü bir atmosferle buluşturuyor. Daha çok ikili anıtsal figür kurguları ile onların etrafında kümelenerek iç içe geçmiş imgeler izleyiciyi yüzeyde gezindiriyor.

Yenilikçi yorumları ve farklı dönem çalışmalarıyla dikkat çeken Seydi Murat Koç, İstanbul’a dair özellikle “Teğet” serisi ile izleyici karşısına çıkıyor. İstanbul’a olan sevgisini şehrin önemli tarihi yapıları üzerinden kendine has duyarlılığı ile yansıtıyor. Sıra dışı ölçülerde tuvallere Galata Kulesi, Haydarpaşa Garı, yıkılan AKM ve günümüz modern gökdelenleri üzerinde savaş uçakları ile gerilim yüklü kendine özgü eleştirel resimler üretiyor.

Satışlardan elde edilen gelirin %20’si TEV’e (Türk Eğitim Vakfı) bağışlanan sergi, 28 Aralık 2018 tarihine kadar Sainte Pulchérie Lisesi’nin sanat galerisi ODA‘da ziyaret edilebilir.

Comments are closed