Shopping Cart
Total:

$0.00

Items:

0

Your cart is empty
Keep Shopping

‘Yazdıklarıma Bakma’, KOLİ Art Space’te

Tuluğ Özlü, Utkan Akçay ve Okyanus Çağrı Çamcı’nın ortak projesi “Yazdıklarıma Bakma” sergisi 14 Mayıs – 28 Mayıs 2022 tarihleri arasında KOLİ Art Space’te açılıyor.

“Yazdıklarıma Bakma”; sesleri eril kalabalıkların gürültüleri içinde eriyerek yok olan, konuşsa da duyulmayan, dinlenmeyen ya da göz ardı edilen, kendi kelimelerini yutmaya zorlanan, sesleri ağızlarında hapsedilen kadınların, transların, cinsiyet üzerinden ötekileştirilen bireylerin anlattıklarına, sözlerine kulak vermeye çalışan bir projedir. Projenin ilk ayağı olan bu sergi, şiddet görenleri odağına alarak onların hikayelerini dinler. Şiddetin, kadın ve trans cinayetlerinin gün geçtikçe arttığı, örtbas edildiği, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedildiği Türkiye’de; bu anlatıları açığa çıkarmak, susturulanların yanında durmak adına projenin her yeni sergisinde adaletsizliğin farklı biçimlerine odaklanılacaktır.

Sergi, Tuluğ Özlü’nün açık çağrı ile ulaştığı kişilerin yazdığı mektuplar ve yaptığı röportajlardan oluşan bir arşiv çalışması niteliğindedir. Bu röportajlardan alınan yaşadığı tecrübeleri, kendilerine söyledikleri bahaneleri, sıkıntılarını aktaran insanların seslerinin birbirine karıştığı Utkan Akçay’ın ürettiği ses yerleştirmesi mekanda baskın olarak duyulur ve duvarlara yerleştirilen kulaklıklar röportajların tamamını dinlemeye olanak tanır. Ayrıca duvarlardaki, mektup yerleştirmesi iletişim kurulan kişilerin sözlerine daha yakından bakabilmemizi sağlar.
Serginin açılış günü Okyanus Çağrı Çamcı, bu seslerden yola çıkarak bir performans gerçekleştirecektir ve performans boyunca mekanın camlarına yazdığı, karaladığı, yapıştırdığı, işlediği tüm dışa vurumlar sergi boyunca izlenebilecektir.

Performans: 14 Mayıs 2022, saat:16:30
Açılış: 14 Mayıs 2022 saat:16:00-21:00 arası.
Sergi, 14 Mayıs / 28 Mayıs tarihleri arasında Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri saat 13:00/18:00 saatleri arasında gezilebilecek.

KOLİ Art Space
Rasimpasşa Mh. Yurttaş Sk. No:10/4
Kadıköy/İstanbul

Giriş ücretsizdir.

Tuluğ Özlü

Ataerkil sistemde ve toplumda; insanların konuşmaktan çekindiği, tabu olarak görülen ve toplum baskısıyla
susturulan birçok konuyu, cinsiyet eşitliğini, kadın özgürlüğünü, cinsel hazzı, cinsel istismarı, şiddeti, korunma
yöntemlerini, kürtajı, LGBTİ+ özgürlüğünü ve ayrımcılığını her hafta birbirinden farklı ve benzersiz konuklarla yaklaşık iki buçuk yıldır konuşan, “Umarım Annem Dinlemez” adlı podcasti hazırlayıp sunan Tuluğ Özlü; kadınların ve aslında tüm azınlıkların sesinin çıkmasını ve duyulmasını sürdürebilir bir konu haline getirmeye çalışır ve bu konuda üretir.
İstanbul’da doğup büyüyen Tuluğ, yaşadığı sisteme ve topluma karşı savaşını “Yazdıklarıma Bakma” projesiyle
sürdürmeye ve sessiz kalmış hikayelerin duyulmasına yardım etmeyi amaç edinmiştir. Tuluğ Özlü 33 yaşındadır, sanat yönetmeni ve set tasarımcısıdır.
https://www.instagram.com/tulugozlu

Utkan Akçay

Utkan Akçay’ın sese yaklaşımı çeşitli keşiflere dayanmaktadır. Bu keşifler ses temelli yapıları sağlam bir şekilde inşa etmenin çeşitli olanaklarını araştırır. Çalışmaları, akustik ve elektro akustik müzik kompozisyonu, elektronik müzik prodüksiyonu, multimedya projeleri için müzik ve ses tasarımı dahil olmak üzere çeşitli alanları kapsar. Akçay, bir besteci olarak, dinlemede öngörülemeyen bir deneyim için enstrümanların ve seslerin sınırlarını zorlamakla ilgilenir.
Çalışmalarının çoğunlukla bilgisayarlara ve kontrol cihazlarına bağlı olarak, eskiden yeniye, ses üretiminin erken
yollarından günümüze kadar farklı teknikleri araştırmaktadır. Akçay, İstanbul’da yaşayan bir besteci, prodüktör ve
DJ’dir ve şu anda İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde beste ve ses teknolojisi eğitimi almaktadır.
https://instagram.com/utkan1

Okyanus Çağrı Çamcı

Okyanus Çağrı Çamcı (d. 1996, İzmir) İstanbul’da yaşıyor ve 2022 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Resim bölümünden mezun oldu. Şu anda aktif olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Sanat ve Tasarım bölümünde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Eserlerinde bireylerin kimlik arayışları, yaşam öyküleri ve anılarını konu almaktadır.
Katıldığı karma sergiler: Miras, Karantina Mekan ve Kendine Ait Bir Oda, İzmir (2019), Rota 2 Sanat Yarışması, Lisans Başarı Ödülü, İstanbul (2019), Temas, Darağaç, İzmir (2021), Tepenin Sonundan Sonra, Dar Mekan, İzmir (2021), Seçilmiş Yakınlıklar, Karşı Sanat Çalışmaları ve Mersin Yenişehir Belediyesi, Mersin (2022). Yakın zamanda katıldığı görünürlük platformları arasında İstanbul Bianeli ÇAP programı (2022),MişarArt Online rezidans programı (2021), Nesin Matematik ve Sanat Köyü’nün organizasyonuyla Sanat ve Sosyal Adalet programı (2021).
https://www.instagram.com/cagri.camci/

0
Show Comments (0) Hide Comments (0)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments