Tutuklular Çemberi, Hollandalı ressam Vincent van Gogh tarafından, 1890 yılında tuval üzerine yağlı boya ile çizilen tablo.
1888’de, ruhsal hastalığının ilk nöbetlerini geçirmeye başlayan Van Gogh, kendi rızasıyla, Arles yakınlarındaki Saint-Rémy’de bir manastırda yer alan St. Paul Akıl Hastanesi‘ne yatırıldı. Bu dönemde kardeşi Theo ona Gustave Doré‘nin bir gravürünü yolladı. Bu resimden çok etkilenen ve esinlenen Van Gogh, kendi ruh halini yansıttığı ve merkezindeki figürde kendini çizdiği ‘Tutuklular Çemberi’ni yaptı. Gravürde, Londra’daki New Gate Hapishanesi’nin bir avlusunda volta atan mahkumlar betimlenmişti.

Tabloda, duvarlarla çevrili ufak bir hapishane avlusunda bir çember halinde volta atan mahpuslar çizilmiştir. Tabloda mavi-yeşil tonlar hakimdir. Tablo hayatı, ressamın gördüğü şekilde, yani kapalı bir çember olarak betimler. Merkezdeki figür, diğerlerine göre daha kendi halinde gözükmektedir. Ressamın bu figürde kendini çizdiği öne sürülmektedir. Tablonun üst bölümünde, yukarı doğru yükselmekte olan iki beyaz kelebek vardır. Bunlar, özgürlüğün olduğu kadar, kaybedilmiş saflığın da sembolüdür. Ayrıca tabloda, ressamın intihar edeceği yaşa eşit biçimde, 37 insan figürü yer almıştır.
1890 tarihli tablo günümüzde Moskova Puşkin Müzesi‘ndedir.
