Shopping Cart
Total:

$0.00

Items:

0

Your cart is empty
Keep Shopping

Türkiye’de Kopya Üretim Tarihinin Hikayesi

1955’ten 1995’e Türkiye’de üretim ortamını 80’li yıllarda dolaşımda olan nesneler aracılığıyla inceleyen ‘Tek ve Çok’ sergisi 6 Eylül’de Vasıf Kortun ve Meriç Öner’in sunumuyla SALT Galata’da açıldı.

IMG_1351Eşyanın üretimi ve dolaşımına yönelik, araştırma temelli bir sergi OLAN ‘Tek ve Çok’Türkiye’de 1955-95 dönemini, adım adım gerçekleştirilen sanayileşme ve uzantısındaki tasfiyenin meydana getirdiği nesneler aracılığıyla ele alıyor. Sergi, dönemin üretim ortamını bağımsız hikâyelerle incelerken, toplumun erişimine açık maddi kültürün izinde araştırıyor.

‘Tek ve Çok’ sergisinin araştırma ve anlatımı, ‘özgün kopyalar’ kavramı etrafında yapılandırıldı. Montaj sanayisinin ilk yıllarından telifsiz taklitlerin cirit attığı günümüze, kopya olarak damgalananlar ekonomik ve entelektüel açılardan zan altında olsa da, bu sergide bu refleksten sıyrılarak Türkiye’deki üretim tarihine başka bir açıdan bakmayı öneriliyor. ‘Tek ve Çok’ kullanıcıları eşyayı başlı başına değerlendirmeye, koşullara özgü icatları teşhis etmeye ve hiçbir yeniliğin öncülsüz olmadığı dünyamızda bir öğrenme tavrı olarak kopyayı incelemeye davet ediyor.

IMG_1380Sergi ve paralel programlar, konunun kamuya açık katılımla tartışılabileceği çoklu platformlar olarak tasarlandı. Sergi süresince uzun soluklu bir öğrenci atölyesi biçiminde devam edecek olan araştırmanın sonuç ve yorumları içeriğe eklenecek. İzleyiciler, ev içi ürün çizimlerinin yer aldığı masada kendi özgün kopyalarını üretebilecek ve ürünlere dair bilgi ekleyebilecek. Ayrıca, serginin odak noktalarını irdeleyen konuşma ve film gösterimleri gerçekleştirilecek.

Bu sergi, SALT’ın üyesi olduğu Avrupa müzeler konfederasyonu L’Internationale’nin beş yıllık The Uses of Art – The Legacy of 1848 and 1989 [Sanat Kullanımları – 1848 ve 1989’un Mirası] programı kapsamında gerçekleştirilmektedir.

L’Internationale’nin beş yıllık The Uses of Art – The Legacy

Sergi Araştırma ekibi

Meriç Öner, Dilek Himam, İlhan Ozan, Cem Kaya, Ayşe Coşkun Orlandi, Asya Ece Uzmay, Emirhan Altuner, Merve Dokumacı, Özüm Yelkencioğlu.

Sergiye Katkıda bulunanlar

Ahmet Altekin, Atilla Argat, Hraç Aslanyan, Yahşi Baraz, Davut Beresi, Başak Gürsoy, Ali İhsan İlkbahar, Fatoş İnhan, Hüsnü Karagözoğlu, Sami Kariyo, Yıldırım Kaymal, Aytaç Kot, Jan Nahum, Adil Öztoprak, Baron von Plastik, Nalan Sakızlı, Hasan Subaşı, Arman Suciyan.

Adel, Arçelik, Bingo, Dalin, Evyap, Fatoş Oyuncakları, Ford Otosan, Gorbon Seramik, Hotiç, İGS, İnci Deri, İstanbul Oyuncak Müzesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Jumbo, Kelebek, Migros, Mudo, Oyak-Renault, Paşabahçe, Penti, Pınar, SEK, Selpak, TAMEK, Tofaş, Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, Ülker, Vakko.

Atölye: Çoklukta Tekillik 24 Eylül-12 Kasım

2016.09-10_Atolye_CokluktaTekillik_SALTGalata‘Tek ve Çok’ sergisi kapsamında hazırlanan Çoklukta Tekillik araştırma atölyesinde, seçili tasarım, kültür ve magazin dergilerindeki reklamlardan hareketle 1980’lerde Türkiye’yi şekillendiren maddi kültür tarihi görselleştirilecek. Üç yürütücü, 12 üniversite öğrencisi ve konuk uzmanlarla sergi mekânında gerçekleştirilecek olan atölyenin süreç ve sonuçları sergiye dâhil edilecek. Ayrıca, Tek ve Çok’ta sunulan T.C. Tarihçesi 1955-95 tablosuna nesne, kurum, olay ve yorumlar temelinde yapılacak eklemeler, serginin son haftası kamuya açık bir buluşmada tartışılacak.

”Sizce böyle bir veri görselleştirmesinin bize söyleyecekleri neler olur?”

Lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin katılımına açık olan atölyenin yürütücülüğünü Sait Ali Köknar, Berkay Küçükbaşlar ve Murat Tülek yapacak. Katılım için yukarıdaki soruya dair en çok 250 kelimelik bir metin, öz geçmiş eşliğinde 12 Eylül Pazartesi saat 18.00’e kadar ‘yorumlama@saltonline.org’ adresine (konu: Çoklukta Tekillik atölye başvurusu) iletilmelidir. Başvuru sonuçları, 19 Eylül Pazartesi gün içerisinde SALT Online sosyal medya kanallarında duyurulacak.

12 Eylül, 18.00: Son başvuru tarihi

19 Eylül: Kabul duyurusu

24-25 Eylül / 8-9, 15-16, 22-23 Ekim / 5-6 Kasım: Araştırma ve yorumlama çalışmaları

1 Ekim: Teknik gezi

12 Kasım: Sonuç sunumu

Tek ve Çok Gösterimleri 21 Eylül-2 Kasım – SALT Galata, Oditoryum

CemKaya_Remix_Remake_Rip-Off_2014SALT Galata’da gerçekleştirilecek olan bu gösterim programı, MOTÖR: Kopya Kültürü ve Popüler Türk Sineması (2014) belgeselinin yönetmeni Cem Kaya tarafından, ‘Tek ve Çok’ sergisinin özgün kopyalar teması çerçevesinde hazırlandı. Yeşilçam’ın genellikle “çakma” üretim ve fikir hırsızlığıyla suçlandığını belirten Kaya’ya göre, yakın zamana kadar telif yönetmelikleriyle ilgili yaptırımların uygulanmasındaki hukuki yetersizlikten dolayı, başkalarının filmlerini uyarlamak doğal bir hak olarak kabul edilmekteydi. Bu bakımdan Kaya’nın belgeseli, kendine mal etme durumunun bariz bir kabahat olarak mı görülmesi; yoksa mevcut bir kültür üretimini yeni bir bağlamda yorumlayarak farklı bir izleyici kitlesine sunmanın kendine özgü bir değer olarak mı anlaşılması gerektiğini sorguluyor.

Yönetmenin, gösterim programına ek olarak ayrıca seçtiği bir grup film SALT Galata’daki SALT Araştırma’da izlenebilir.

PROGRAM

21 Eylül, 19.00

MOTÖR: Kopya Kültürü ve Popüler Türk Sineması (2014)

Yönetmen: Cem Kaya

96 dakika

Türkçe ve Almanca; İngilizce altyazılı

28 Eylül, 19.00

Gecelerin Ötesi (1960)

Yönetmen: Metin Erksan

90 dakika

Türkçe; İngilizce altyazılı

5 Ekim, 19.00

Karanlıkta Uyananlar (1964)

Yönetmen: Ertem Göreç

114 dakika

Türkçe; İngilizce altyazılı

12 Ekim, 19.00

Bitmeyen Yol (1965)

Yönetmen: Duygu Sağıroğlu

93 dakika

Türkçe; İngilizce altyazılı

19 Ekim, 19.00

Talihli Amele (1980)

Yönetmen: Atıf Yılmaz

91 dakika

Türkçe; İngilizce altyazılı

26 Ekim, 19.00

Bir Yudum Sevgi (1984)

Yönetmen: Atıf Yılmaz

91 dakika

Türkçe; İngilizce altyazılı

2 Kasım, 19.00

Camdan Kalp (1990)

Yönetmen: Fehmi Yaşar

103 dakika

Türkçe; İngilizce altyazılı

IMG_1362

IMG_1360

IMG_1367

IMG_1373

IMG_1386

IMG_1389

IMG_1406

IMG_1416

IMG_1394

Ford Otosan

otosan böcek

İGs SEKSENLER

Migros 60 lar

selpak 70 ler

Tofaş

0
Comments are closed