Shopping Cart
Total:

$0.00

Items:

0

Your cart is empty
Keep Shopping

‘Taşlar Yerinden Oynuyor: Avrupa’nın Neolitik Köprüsü Anadolu’

Prof. Dr. Şeref Ateş: “-Bu gibi projelerle dünya ve Türkiye arasında bağ kurmayı sürdüreceğiz.”

‘Taşlar Yerinden Oynuyor: Avrupa’nın Neolitik Köprüsü Anadolu’ projesinin lansmanı yapıldı

Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülen Avrupa Birliği – Türkiye Kültürlerarası Diyalog Programı kapsamında çalışılan ‘Taşlar Yerinden Oynuyor: Avrupa’nın Neolitik Köprüsü Anadolu’ projesinin lansmanı, İstanbul Fransız Kültür Merkezi bünyesinde gerçekleştirilen lansman ile tanıtıldı. Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şerif Ateş, yaptığı açılış konuşmasında bu gibi projeleri destekleyerek dünya ve Türkiye arasında bağ kurmayı sürdüreceklerini vurguladı.

Yunus Emre Enstitüsü’nün yürüttüğü Avrupa Birliği – Türkiye Kültürlerarası Diyalog Programı kapsamında süren ‘Taşlar Yerinden Oynuyor: Avrupa’nın Neolitik Köprüsü Anadolu’ projesinin lansmanı, İstanbul Fransız Kültür Merkezi oditoryumunda geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Projenin lansmanında Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şerif Ateş’in yanı sıra; Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Dr. Bayram Balcı, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sivil Toplum, Temel Haklar, Yargı ve İç İşleri Bölümü Başkanı Alexander Fricke ve Fransa Büyükelçiliği Üniversiteler ve Bilim Alanlarında İş Birliği Ataşesi ve Proje Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi Arkeolog Dr. Martin Godon birer açılış konuşması gerçekleştirdi.

“Bu gibi projelerle dünya ve Türkiye arasında bağ kurmayı sürdüreceğiz.”

Lansmanın ilk bölümünde bir konuşma gerçekleştiren Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, ‘Taşlar Yerinden Oynuyor: Avrupa’nın Neolitik Köprüsü Anadolu’ projesinin tanıtımı için toplanmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ateş, projeye dair: “AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog Programı temel olarak Türkiye ile AB ülkeleri arasında kültürel bağ kurmayı hedefliyor. Bu kapsamda bu projeyi destekliyoruz ve bu akşam bunun tanıtımı için burdayız. Proje, Anadolu’nun yalnızca yüzeysel bir kültüre sahip olmadığını, Avrupa ve dünyanın kültürünün gelişmesi için ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkarıyor. Bu zenginlikler umarım her yerde tanıtılacak. Böylece de insanlar arası bağ kurulacak. Bizim temel görevimiz bu. Biz, Yunus Emre’nin ‘Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım. Sevelim, sevilelim; dünya kimseye kalmaz.’ prensibiyle hareket ediyoruz.”derken, “Kültür güzel olan, insanın ürettiği her şeydir. Bu üretim güzel olduğu zaman insanlar arasında bağ gelişir ve dünyayı anlamlandırmış oluruz. Arkeolojinin ortaya çıkardığı veriler insanların tekrar iletişim kurması ve birbiriyle bağ kurması anlamında önemli. Bu gibi projelerle dünya ve Türkiye arasında bağ kurmayı sürdüreceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından, Arkeolog Dr. Martin Godon’un moderatörlüğünde, proje belgeselinin yönetmeni Enis Rıza ve Fransa Collège de France Uluslararası Türk ve Osmanlı Tarihi Kürsüsü ve Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim ÜyesiProf. Dr. Edhem Eldem’in katılımıyla gerçekleşen oturumda, projeye dair keyifli bir söyleşi gerçekleştirildi.

Yunus Emre Enstitüsü hakkında

Yunus Emre Enstitüsü Türkiye’yi, kültürel mirasını, Türk dilini, kültürünü ve sanatını tanıtmak, Türkiye’nin diğer ülkeler ile ilişkilerini ve dostluğunu geliştirmek, kültürel alışverişini artırmak ve Türk dili, kültürü ve sanatı alanlarında eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek amacıyla kurulmuştur. Eğitim, bilim ve kültür-sanat alanlarında faaliyetlerini sürdüren Enstitü, Türkiye’nin uluslararası alanda bilinirliğini, güvenilirliğini ve itibarını artırmak misyonuyla hareket ederken dünyanın her yerinde Türkiye ile bağ kuran ve Türkiye’ye dost insan sayısını artırmayı hedefliyor.

Türkiye’nin başat kültürel diplomasi kurumu olarak faaliyetlerine Ankara Ulus’taki merkez binasında 2009 yılında başlayan Enstitü, Avrupa, Asya, Ortadoğu, Uzakdoğu, Afrika ve Amerika’da 48 ülkede 58 Türk Kültür Merkezi ile hizmet veriyor. Yakın dönemde Seul’de Hankuk Üniversitesi ve Dublin’de Trinity College bünyesinde faaliyetler başlamış olup, Abuja, Pekin, Toronto ve Buenos Aires’teki açılış çalışmaları devam ediyor. Enstitü, 2023 yılına kadar 100 kültür merkezine ulaşmayı hedefliyor.

Yunus Emre Enstitüsü, kültürel etkileşim ve diyalogu artıracak birçok farklı proje yürütüyor. Enstitünün Avrupa Birliği ortak fonuyla hayata geçirdiği ilk projesi olan Türkiye-AB Kültürlerarası Diyalog Programını ile Türkiye ve AB ülkeleri arasındaki kültürel alışverişin ve ilişkilerin geliştirilmesi, güçlendirilmesi hedefleniyor. Aynı zamanda Yunus Emre Enstitüsünün Avrupa ulusal kültürel enstitüleri ve onların çatı kuruluşu EUNIC ile ilişkilerinin artmasına ve güçlenmesine yönelik çalışmalar da yürütülüyor.

AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog Program Nedir?

AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog Programı, Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülüyor ve Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti arasında sivil toplumun güçlenmesine yönelik mali iş birliği kapsamında ortak finanse ediliyor. Programın odağında, farklı kültürleri bir araya getirerek karşılıklı anlayış ve iş birliğini güçlendirmek yatıyor. Bu amaçla hem Avrupa hem de Türkiye’de kültür ve sanat alanında aktif çalışan aktörler tarafından geliştirilen projelere hibe desteği sağlanıyor. AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog Programının 2019-2021 yılları arasında uygulanacak ilk döneminin toplam bütçesi 3 milyon Avro olup, bütçenin yüzde 70’e yakını destek sağlanan 4 önemli projeye aktarılmış bulunuyor.

Show Comments (0) Hide Comments (0)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments