Shopping Cart
Total:

$0.00

Items:

0

Your cart is empty
Keep Shopping

Tarih Fışkırıyor Dedirten Heykeller!

Geçtiğimiz günlerde Çatalhöyük’te Eksiksiz Bir Kadın Heykelciği ve Ordu’da Kibele Ana Tanrıça Heykeli bulundu.

Konya’da Çatalhöyük kazılarında, M.Ö.8000-5500 Neolitik Dönem‘e ait, yüksek kalitede işçilikle yapılması ve vücudunun tüm parçalarının noksansız bulunması dolayısıyla “eşsiz” olarak nitelendirilen bir insan figürü (heykelcik) bulundu. Prof. Dr. Ian Hodder başkanlığında gerçekleştirilen 2016 yılı kazı çalışmalarında bulunan kadın figürü Çatalhöyük’ün üst seviyelerindeki mermerimsi taştan yapılmış.

kadin1Figürün, genelde olduğu gibi çöp alanında değil, bir platformun altında tek parça volkan camıyla birlikte özenle yerleştirilmiş bulundu. Hiçbir parçası eksilmeden günümüze kadar sağlam kalan eser, 17 santimetre uzunluğunda ve 1 kilogram ağırlığında. Kafasının şekli, saç tipi (başının tepesinde yuvarlak bir topuz), ellerinin göğüslerinin altında olması ve küçük ayaklarıyla tipik bir Çatalhöyük eseri özelliği taşıyan figürin, ince işçiliği ile diğer heykelciklerden ayrılıyor.

Ordu’da, Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında yapılan kazıda, Kurul Kalesi ve yerleşmesinde 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen yaklaşık 200 kilo ağırlığında ve 110 santim yüksekliğinde, mermerden ve tahtında oturan Ana Tanrıça Kibele heykeli bulundu. Heykelin Türkiye’de yerinde bulunan ilk mermer heykel olduğu da belirtildi.

kibele-2Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla heykeli 5 günde 10 bin kişinin ziyaret ettiğini duyurdu. Özellikle kent dışında yaşayan ve bayram tatili için memleketlerine gelen Orduluların heykele büyük ilgi gösterdiği belirtildi. Başkan Enver Yılmaz, “Hemşehrilerimiz Kibele Heykeli’ni görmek için Kurul Kalesi’ne adeta akın ettiler. 5 günde ziyaretçi sayısının 10 bine ulaştığını öğrendik ve mutlu olduk. Önceki yıllarda Kurul Kalesi’ndeki arkeolojik kazılar için 50 bin lira ödenek ayrılırken, bu yıl büyükşehir olarak 1 milyon lira ödenek ayırmıştık. Çalışmaların meyvesini vermesi bizleri de mutlu etti. Kurul Kalesi Karadeniz’in en önemli turizm merkezlerinden birisi olacak İnşallah. Bizler de her türlü desteği vermeye devam edeceğiz” dedi.

Geçtiğimiz yıl Bodrum’da villa inşaatı için sondaj kazıları yapılan arazide 3 bin 500 yıllık Antik Halikarnassos Kenti‘nin sur duvarları, bina kalıntıları ve üç kaya mezarına rastlanmış, geçtiğimiz aylarda da Yenikapı’da Erken Bizans Dönemi’nin en büyük limanı olan Theodosius gün ışığına çıkarılmış, Nevşehir Belediye Başkanlığı ve TOKİ ile yapılan protokol kapsamında kentsel dönüşüm projesi uygulanan Nevşehir Kalesi’nde yeraltı kaya yerleşimi tespit edilmiş, İzmit’te, bir otoparkta yapılan kazıda Roma dönemine ait başsız kadın heykeli bulunmuştu. Ayrıca Osmaniye’nin Kadirli İlçesi’nde ise Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen, hayvan motifli mozaik kalıntıları ortaya çıkmıştı.

ZEYNEP İLAN

0
Comments are closed