Cinsiyet ve kimlik temalı filmler Pera Müzesi’nde
Pera Film’in ‘Grayson Perry: Küçük Farklılıklar’ sergisi kapsamında düzenlediği ‘Tam Benlik: İngiliz Sinemasında Cinsiyet ve Kimlik’ programı 27 Mayıs – 28 Haziran 2015 tarihlerinde Pera Müzesi’nde..
Pera Film, sezon kapanışını Grayson Perry: Küçük Farklılıklar sergisi kapsamında hazırladığı Tam Benlik: İngiliz Sinemasında Cinsiyet ve Kimlik programıyla yapıyor. Seçkide yer alan kurgu ve belgesel yapımlar, toplumsal cinsiyet, kimlik ve farklı öznel deneyimlerden oluşan özgün hikayeler arasında bir yolculuk sunuyor.
Virginia Woolf, “Katıksız ve basit bir erkek ya da kadın olmak tehlikelidir; kadınsı-erkek ya da erkeksi-kadın olmalıyız”*, der. Bu program, toplumsal cinsiyet ve kimlik açısından kişisel, toplumsal, kültürel rol ve davranışlar arasında keskin ayrımların olmadığı hikayeleri örnekleyerek vurgulamayı amaçlıyor. Batı kültürü toplumsal cinsiyeti katı bir şekilde sabitlenmiş seçeneklerden oluşan ikili bir kavram olarak görmüştür: Bireyin fiziksel anatomisine dayanarak, kadın veya erkek. Ancak toplumsal cinsiyet, ne doğuştan ne de sadece kişinin fiziksel anatomisiyle bağlantılıdır. Esas yaşamsal olan yönü, kişinin kendini en içte erkek, kadın, her ikisi veya hiçbiri olarak kavrayışıdır — bireylerin kendilerini nasıl algıladıkları ve tanımladıklarıdır. Seçki, transcinsel ve transseksüel bireylerin yanı sıra toplumsal baskılar karşısında kimliklerini ve/veya toplumsal cinsiyetlerini gizleme ihtiyacı duyanların da karşılaştığı gerçeklik ve zorlukları öne çıkarmayı hedefliyor. Tam Benlik programı, toplumsal cinsiyet ve kimliğin oluşumunu kurmaca ve belgesel sinema üzerinden yeniden düşünmeye yönelik bir girişim. Haziran ayının sonuna kadar sürecek olan program aynı zamanda 23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası (22-28 Haziran) ile aynı döneme denk geliyor.
*Kendine Ait Bir Oda, Çev. İlknur Özdemir, Kırmızı Kedi Yayınları.
Bu program kapsamındaki Pera Film gösterimleri ücretsizdir.
Rezervasyon alınmamaktadır.
İşbirliğiyle