Kairos, Sami Kısaoğlu’nun “Sessizlik Atlası” isimli solo sergisine 4 -12 Nisan tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.
Lens tabanlı üretimlerinde sıklıkla birincil görüntünün ötesindeki imgeleri araştıran, görüntünün çok anlamlılığı, çelişkileri ve ikilikleri üzerine düşünen sanatçı, çalışmalarında öğrenilmiş ve tek tipleşmiş bakış açılarını sorgulamayı amaçlıyor. “Sessizlik Atlası” sergisinde ise sessizliğin yalnızca duyduğumuz bir şey değil, aynı zamanda duyumsadığımız bir şey olduğu önermesinden hareket ediyor. Sözcüğünün etimolojik anlamlarının ötesinde ruh / tin / fenomenoloji / kültür ve daha pek çok başlık ile yakından akraba olduğunun altını çizen sanatçı, Fransız antropolog ve sosyolog David Le Breton‘dan alıntılayarak “Sessizlik yalnızca sesin değil, aynı zamanda ve öncelikle anlamın bir modalitesidir” düşüncesine vurgu yapıyor.
Mekânlar, mimari, manzaralar ve bireylerin iç dünyalarındaki sessizlik hallerine dair çok katmalı bir imgeler sözlüğü niteliğindeki “Sessizlik Atlası” sergisine Ahmet Soysal, Ali Akay ve Enis Batur’un metinleri eşlik ediyor.
Sessizlik Atlası
04.04.-12.04.2025
Açılış:
4 Nisan Cuma,
18.00-20.00
Kairos
Asmalı Mescit Mh. Meşrutiyet Cd. No:61 K:2
Beyoğlu / İstanbul
“Sessizlik Atlası” Sergisi
Sergi Özel Dinletisi:
11 Nisan Cuma Saat: 19:00
Seyircisini geçmişi yüzyıllar öncesine uzanan bir sözcüğün anlam çeşitlemeleri ve çağrışımlarına dair görsel ve düşünsel bir yolculuğa davet eden “Sessizlik Atlası” sergisi kapsamında piyanist Akansu Eray’ın yapıtlarında sessizliğe geniş yer açan bestecilerin eserlerine dair seslendirecek olduğu açıklamalı konser 11 Nisan Cuma akşamı saat: 19:00’de Kairos’da.
Program: Arvo Pärt, Giya Kancheli, John Cage, Pēteris Vasks.
Sami Kısaoğlu
yazar, fotoğrafçı, müzikolog
Analog, polaroid ve instant kameraların yanı sıra topladığı oyuncak kameralar üzerinden soyut ve soyut-dışı imgeler üreten Sami Kısaoğlu fotoğraflarında sıklıkla birincil görüntünün ötesindeki anları ve anlamları arar. Kozasını muğlak imgelerin ördüğü, çoklu okumalara açık görüntülerin peşinden giden Kısaoğlu, çalışmalarında “gördüğümüz aslında gerçekten gördüğümüz mü?” sorusunun çevresinde dolanırken sıklıkla deniz, doğa ve insanoğlunun beden coğrafyasında gezinir. Yıldız Teknik Üniversitesi’nden (Sanat Yönetimi) lisans, İstanbul Teknik Üniversitesi, Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nden (Müzikoloji), yüksek lisans derecelerini alan Kısaoğlu, Cumhuriyet, Art Unlimited, Cazkolik, Istanbul Art News, Sanat Dünyamız gibi yayınlar için yüzlerce makale ve röportaj kaleme aldı, çeviriler gerçekleştirdi.
Başta Hollanda, Polonya ve Norveç olmak üzere yurt dışında birçok ülkeye müzik merkezli araştırma gezileri gerçekleştiren Kısaoğlu; Philip Glass’dan Krzysztof Penderecki’ye 20. yüzyıl müziğinin birçok önemli ismi ile röportajlar gerçekleştirdi. Fotoğraf çalışmaları Artweeks Istanbul, Contemporary Istanbul fuarlarında sergilenen Kısaoğlu şimdilerde Ali Akay, Enis Batur, Refik Akyüz ve Serdar Darendeliler’in yazıları ile katkıda bulunduğu ilk fotoğraf kitabı Neandros üzerine çalışmaya devam ediyor.