Shopping Cart
Total:

$0.00

Items:

0

Your cart is empty
Keep Shopping

Pera Müzesi’nde Sergi: ‘Mektep Meydan Galatasaray’

Pera Müzesi Galatasaray Lisesi’nin kuruluşunun 150. yılı kapsamında, mimari, sanat tarihsel ve sosyokültürel bağlamda çok katmanlı bu okul etrafında kurgulanan bir güncel sanat sergisi düzenliyor. Küratörlüğünü Çelenk Bafra’nın yaptığı sergi, bugün hâlâ mezunlarının “mektep” olarak andığı kurumun adına, binanın köklü geçmişine ve okul vasfına referansla “mektep” başlığını benimsiyor. Mekân ve bağlama özgü pratikleriyle tanınan Antonio Cosentino, Barış Göktürk, biriken (Melis Tezkan, Okan Urun), Burak Delier, Elvan Alpay, Hasan Deniz, Hera Büyüktaşçıyan ve Vahit Tuna yeni işleriyle sergide yer alırken, Ali Kazma ve Cemal Emden’in de son yıllarda ürettikleri işleri sunuluyor.

Güncel sanat bu okul hakkında yapılan araştırmalar, yayınlar, sergiler ve etkinliklerin ötesinde ne söyleyebilir? Sadece Galatasaraylıları değil tüm kenti ve ülkeyi ilgilendiren bir okul ve yapı günümüz sanatçılarına esin kaynağı olabilir mi? Mektep Meydan, başlığındaki kelime oyunuyla, hem mektebin kaçınılmaz olarak eklemlendiği Galatasaray Meydanı’na atıfta bulunuyor hem de Galatasaray Lisesi’nin binasını, bahçesi ve duvarlarıyla günümüz sanatçılarının buluşup tartışacakları düşünsel bir meydan (agora, forum) olarak betimliyor. Sergi, mektebin içindekileri sanatçıların gözünden “meydan”a çıkarıp sanat aracılığıyla tartışarak kamuya açmaya çalışıyor.

Galatasaray Liseli sanatçıların içeriden bakışını ve kişisel deneyimlerinin sanatsal pratiklerine yansımasını önemsemekle beraber sergi sanatçılarında “mektep”li olmak gibi bir kriter aranmadı. Aksine, 150 yıldır kente mâl olan bu yapıya meydandan, yani dışarıdan bakabilen sanatçıların araştırma yoluyla getireceği perspektife alan açıldı. Sergide yer alan on farklı yapıt ya da seri, resim, heykel, yerleştirme, fotoğraf, video, ses ve performans yoluyla Galatasaray Lisesi’nin yeri, işlevi, tarihi ve mekânıyla ilişkileniyor.

Sergiye eşlik eden katalogda ise Galatasaray kültürünü farklı yönlerden ele alan üç makale bulunuyor. Serginin küratörlüğünü yapan Çelenk Bafra’nın mektep-meydan ilişkisini irdelediği ve çoğu sergi için üretilen işlerin bağlamını ele aldığı makalesinin yanı sıra, Besim F. Dellaloğlu’nun Galatasaraylı olmak üzerine düşüncelerine yer verdiği makalesi ile Murat Alat’ın kişisel deneyimlerinden yola çıkarak Galatasaray üzerinden okul ve eğitim hakkında daha geniş çıkarımlar yaptığı makalesi yer alıyor.

Sergi, 25 Kasım 2018 tarihine kadar ziyaret edilebilir.

Comments are closed