Zeytinburnu Belediyesi 2021 yılı kültür sezonunu Ressam Müslüm Teke’nin “Açık Yüz” sergisiyle tamamlıyor.
Sergide Müslüm Teke’nin son iki yılda yaptığı pandemi dönemi çalışmalarından özel bir seçki yer alıyor.
Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen’in yaptığı “Açık Yüz” sergisi 13 Şubat 2022’ye kadar Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde her gün 10.00 ile 20.00 saatleri arası görülebilecek.
Müslüm Teke Resim Sergisi “Açık Yüz”
Açılış: 24 Aralık Cuma Saat: 19.00
Sergi Süresi: 24 Aralık 2021- 13 Şubat 2022
Yer: Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi
Küratör : Mehmet Lütfi Şen
Gizlenen Gerçeklikte Açılan Yüz
Bir sanat eseriyle ilişki kurmanın tek yolu kendimiz olmaktır. Yaşadığımız kapitalizm döneminde üretim ve tüketim kitlesine indirgenmiş bireylerin bu tanımlamayı aşabilecekleri ve kendileri olabilecekleri kestirme yol sanatın yaratıcılığına katılmalarıdır. Gerçek sanat eseri biriciktir, yenidir, daha önce tanığı olmadığımız bir deneyimdir. Sanatla kurulacak ilişki bizi kitle olmaktan birey olmaya, kısaca kendimiz olmaya götürür. Nasıl her gerçek sanat eseri biricikse, bu eserle kurulacak sanat ilişkisi de biriciktir. Bu yaklaşım bütün sanatlar için geçerlidir bence. Bu temayı resim sanatı özelinde düşünürsek ressamın ortaya koyduğu her bir eser özgün ve çağdaş olması kadar, sanatçının bütün eserlerinin de özgün bir ortak paydada buluşması çok değerlidir. Çünkü bu ortak payda zamanla eser özgünlüğünü ressamın özgünlüğüne taşıyan bir işleve dönüşür.
Sizlerle buluşturmaktan heyecan duyduğum “Açık Yüz” projesi resmin başlangıç zamanlarından günümüze vazgeçilemez teması portrelerden oluşuyor. Ressamların zanaat yaptığı yevmiye ile çalıştı yüzyıllardan bugüne her zaman portre var. Her ressamın yolu bir yerde portreden geçiyor aynı zamanda. Bu başat alanda var olmak, özgün olmak, çağdaş bir sanatçı olarak yer tutmak oldukça zordur. Ressam Müslüm Teke’nin portreleriyle karşılaştığımda ötelediği günlük geçeklikte açık edilen çağdaş insan yüzleri beni etkiledi. Projenin ismi “Açık Yüz” buradan doğdu. Müslüm birçok ressamın yaptığı portre resme hiç kimsenin yapmadığı bir biçimde can veriyor. Bu sürreal tattan günümüz insanın reeli peydahlanıyor bir anda. Konunun sonrasını Ressam Dostum Kadir Ablak’ın adeta bir manifesto gibi kaleme aldığı sergi kataloğunda okuyacağınız kritik yazısı bırakmak istiyorum.
Ben bu küratör sunumuna sığmayacak yazıyı noktalarken birlikte çalıştığım Ressam Müslüm Teke’ye, Cadde 160’dan Fatih Doğan Ateş’e, andığım harika yazı için Kadir Ablak’a, projenin hayata geçmesini sağlayan Başkanımız Ömer Arısoy’a ve emeği geçen dostlarıma içtenlikle teşekkür ederim.
-Mehmet Lütfü Şen