Küratörlüğünü Hande Ergüder ve Selin Holman’ın yaptığı ‘META’ başlıklı sergi İstanbul Adahan Otel’de açıldı.
Serginin küratörleri Hande Ergüder ve Selin Holman‘ın aynı zamanda bitirme ödevi olan ‘META’ başlıklı sergi, üretim ve tüketim kültürüne odaklanıyor ve benliğini kaybeden insanın arzularına atıfta bulunuyor. Ali Alışır, Banu Çolak, Burcu Perçin, Olcay Kuş, Ozan Türkkan, Özcan Saraç, Sibel Kocakaya‘nın eserlerinden oluşan sergide, kültür endüstrisinin insanları uyuşturan ve metalaştıran yönü tüm çıplaklığıyla ortaya konuyor.
Serginin genç küratörleri Hande Ergüder ve Selin Holman sergiyi şu sözlerle anlatıyor:
”Tarihsel ve toplumsal gelişim süreci içerisinde yaratılan her türlü değer sonraki kuşaklara aktarılmak isteniyor, insanların toplumsal çevresinde var olan egemenliklerinin yansıması olarak farklı yaşayışlar ve düşünceler ortaya çıkıyor. Meydana gelen kültürel birikimlerle beraber 19.yüzyılın sonlarında Avrupa ve Amerika’da önlenemez bir yükselişe geçen eğlence endüstrisi doğuyor.
Geçmişten günümüze gelen süreçte, küreselleştikçe farklılaşmaya devam eden dünya büyük değişimleri beraberinde getiriyor. Kapitalist düzenle beraber, bireyler için yeni bir yaşam biçimi devreye giriyor. ‘Haz’ adı altında sonu gelmez bir satın alma duygusuyla beraber, kişiler popüler olanın geçerli olduğu bir sistem düşüncesiyle yaşamlarını sürdürüyorlar.
Alman yazar ve felsefeci Adorno, ‘Kültür Endüstrisi’ kavramını ortaya atarken, ’’Hayatımızın öznesi olma hakkımız elimizden alınıyor’’ diyerek tam da bu konuya dikkat çekmeyi amaçlıyor. Geçmiş zamanlardan bugüne kadar geldiğimiz tarihsel döngü içerisinde görülüyor ki kültür endüstrisi insanları uyuşturuyor. Kültürel varlıkları sadece kar dürtüsü ile üretilen standartlaştırılmış metalara dönüştürüyor.
Çoğu insan benliklerini ön plana çıkarmayı ve dönemi takip edebilmeyi kendilerine amaç kılıyor. Bireylerin günümüzde ürettiği ve tükettiği her şey bu anlamda endüstrinin, bürokrasilerin ve toplumsal denetimlerin ortak bir ürünü olarak karşımıza çıkıyor.
Kitlelere sunulan her hedef büyük toplumsal problemleri de beraberinde getiriyor. Daha iyi olanı üretmeyi ve tüketmeyi arzulayıp amaç haline getirenler, tüm benlikleriyle beraber sistemin yaratmış olduğu çelik kafesin içinde hapsoluyor.”
Hayatınızın kontrolünü ele alıp öznesi olmanın yollarını arıyorsanız bu sergiyi, 17 Mayıs 2018 tarihine kadar İstanbul Adahan Otel‘de ziyaret edebilirsiniz.
İstanbul Adahan Otel
Asmalı Mescit Mahallesi General Yazgan Sokak No 14
Beyoğlu-İstanbul
Giriş ücretsizdir.