Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Shopping Cart
Total:

$0.00

Items:

0

Your cart is empty
Keep Shopping

Kültürel Miras Fuarı Sona Erdi

Somut olan kültürel mirasın yanı sıra bu yıl ilk kez, somut olmayan kültürel miras çalışmalarına yer veren ve beşincisi düzenlenen, koruma, restorasyon, arkeoloji, müzecilik, teknoloji fuar ve konferansını 7 bin kişi, ziyaret etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere, Müzeler Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen, TG Expo tarafından düzenlenen fuara, 134 firma katıldı ve İtalya pavilyonu kuruldu. Konferans bölümünde 26 oturum, miras bölümünde 21 sohbet ve 8 atölye çalışması yapıldı ve toplam 150 konuşmacı katıldı.

‘KÜLTÜREL MİRAS BİLİNCİ ARTIYOR’

Fuarı ziyaret eden Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan özel sektörün teknolojik gelişimlerini yakından takip etti. Katılımcılarla sohbet eden Demircan, toplumda kültürel miras bilincinin giderek arttığını söyledi. Konferans oturumunda, İstanbul’un kültür-sanat şehri olduğunu, şehirlerin doğru planlanmazsa kaos yaratacağını, Türkiye’de 116 bin tescilli yapı bulunduğunu ve her şehrin kendi kültürüyle var olması gerektiğini belirtti. Kültürel miras kaçakçılığı konusuna da değinen Demircan, “Bu hususu suistimal edenler elbette var fakat toplumda bu bilinç gittikçe artıyor. Geçmişten ilham alıp geleceğe bakabilmemiz ve gençlere bu duyguyu aşılamamız gerekiyor” dedi.

Sektörün yeniliklerini, start-up şirketleri, teknolojik gelişmeleri görmek için fuarı ziyaret edenler arasında, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel yer aldı ve katılımcı firmalarla görüşerek gelişmeleri yakından takip ettiler. Fuar ayrıca, STK, kamu kuruluşları ve özel sektörün aynı platformda bir araya gelmesini sağladı.

TÜRK MUTFAĞI DÜNYAYA AKTARILAMIYOR”

Gastronomide Kültürel Miras’ başlıklı oturumun moderatörlüğünü Gastronomi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe gerçekleştirdi. Oturuma sırasıyla Devlet Tiyatroları Sanatçısı Hakan Meriçliler, Fotoğrafçı Mehmet Ateş ve Uzman Psikolog/Ressam Filiz Zekioğlu katıldı.

Hakan Meriçliler, “Yeme ve içmeyi çok seven biriyim. Yemek yemek beni harekete geçiriyor. Türk mutfağı çok zengin fakat mutfağımızı iyi tanıtamıyor ve pazarlayamıyoruz” dedi.

Türkiye’nin çok geniş bir coğrafyada yer aldığına değinerek sözlerine başlayan Mehmet Ateş, “Türk mutfağına tadabileceğimiz birçok lezzet var. Türkiye birçok medeniyetin birleştiği bir yer fakat gerek sosyal medyada, gerekse dünyaya aktarımı konusunda ön plana çıkamıyoruz” dedi. Filiz Zekioğlu ise konuşmasında, psikolojinin yemeğe etkisinden bahsetti ve ekledi: “Zararlı gıdalar tükettiğimizde hem fizyolojimiz hem de ruhsal durumumuz olumsuz etkileniyor” dedi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün düzenlemiş olduğu panelde ise Vakıflar envanter modülünden ve Türkiye’deki yapmış oldukları restorasyon çalışmalarından bahsetti.

‘KÜLTÜRÜN MODA ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNE YER VERİLDİ’

Tasarımı kıyafet mimarlığı olarak tanımlayan, zamansız kıyafet ve aksesuarlar yaratarak geleceğin moda kültürüne göndermeler yapan Moda Tasarımcısı Arzu Kaprol, Yüksek Mimar Restorasyon Uzmanı, İç Mimar Aslı Arıkan Dayıoğlu, Tasarımcı Omar Baban ile birlikte kültür ve sanat sohbeti yaptı, tasarımda kültürel öğelerin etkisini anlattı.

  1. ULUSLARARASI ÜNİVERSİTE MÜZELERİ BİRLİĞİ PLATFORMU ÖDÜLLERİ VERİLDİ

‘Sıra Dışı Müzeler’ başlıklı oturumdaki konuşmacılar Türkiye’nin sıra dışı müzeleri olan Baksı Müzesi, TBMM Müzesi, Botanik Bahçesi Müzesi’nin temsilcileriydi. Oturumun moderatörlüğünü İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fethiye Erbay yaptı. 7. Uluslararası Üniversite Müzeleri Birliği Platformu UNIMUZED 2021 Ödülleri sahiplerine takdim edildi.

Show Comments (0) Hide Comments (0)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest


0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments