Sergi 06 – 27 Ocak 2024 tarihleri arasında Kuzguncuk’taki sergi mekanında gezilebilir.
Hasan Kıran resimlerinde yaşadığı coğrafyanın tarihsel, kültürel ve simgesel değerlerine göndermeler yaparak tutkulu bir bakış açısıyla kendini ifade ediyor. Yerel kültürlere ait söylenceleri, inançları düşsel-fantastik bir atmosferde yorumluyor; Şamanik öğretilerini, ritüellerini ve buna ait sembolleri, Çatalhöyük’teki yerleşim planlarını, av sahnelerini, hayvan motiflerini ve günlük yaşama dair imgeleri yorumlayarak onları resimsel kurgunun birer parçası haline getirmektedir. Kıran kimi zaman eserlerinde; şamanik müziğin büyüsüne kapılarak sinestezik algıya kapı aralamaktadır. Bu bağlamda onun bilinçaltındaki birçok soyut kavram bilinç düzeyinde değişime uğrayarak yeni formal kompozisyonlara dönüşmektedir…Bu serüveninde, izleyiciyi kompozisyonlarının içine çekerek büyüleyici görsel bir şölen etkisi yaratmaktadır.
Son yapıtlarında; “Sinestezi”, “Sinestezik Algının Coşkusu”, “Ritüel”, “Senfoni”, “Tılsım”, “Uğur”, “Nazar” ve Şamanik Aksesuar” gibi yapıtları, Kıran’ın anlatım dilini açık ediyor. Ona göre bu isimler zihinde terapik ve pozitif bir etki yaratıyor. Sanatçının tematik ilgisi eserlerinin üretim sürecini de etkiliyor. Örneğin; Hasan Kıran yeni ahşap baskıları üzerinde yoğunlaşırken, ahşap kalıplarını biçimlendirme aşamasında Şaman’ın transa geçişini veya müziğinin büyülü sesinden yola çıkarak büyük bir emek sonucunda yeni somut formlar yaratma çabasına girmektedir. Eserlerinde kullandığı canlı renkler; hayatın renkliliğine, çeşitliliğine ve değişkenliğine göndermeler yaparak insan ruhuna iyi gelen pozitif biçimlere yoğunlaşmaktadır… Böylece ruhumuz, gündelik hayatın rutinini aşıp bu iyileştirici ve sağaltıcı etkiden payını almaktadır.
IMOGA Art Space
Kuzguncuk Mah. İcadiye Cad. No:42/A
Üsküdar İstanbul
Hasan Kıran Kimdir?
1966 Doğanşehir (Malatya) doğumludur. 1993’de İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Resim-İş Bölümünü bitirdi. 1995- 97 yılları arasında çalışmalarını Almanya’da sürdürdü. 1998’de “Sanatsal Yaratımda Nedensellik “konulu tez çalışmasıyla Hacettepe Üniversitesi’nde “Sanatta Yüksek Lisans” derecesini aldı. 2000’de Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2003’de Tokyo Devlet Sanat Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Baskı Bölümü’nde “research assistant” olarak, Japon Ağaç Baskı Sanatı üzerine çalışmalar yaptı. 2005’de Aynı Üniversitenin Baskı B.lümü’nde “Doktora Programı’na girerek “Rotary Eğitim Bursu”nu kazandı. 2008’de “Şamanistik İmgeler Üzerine Görsel Önermeler” konulu tez çalışmasıyla, Tokyo Devlet Sanat Üniversitesi’nden “Sanatta Doktora”(Ph.D.) derecesini aldı. 2009- 2012 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde Öğretim üyesi olarak çalıştı. 2012’de “TÜBİTAK Yurt dışı Araştırma Bursu’nu kazanarak Tokyo Musashino Sanat Üniversitesi’nde “Çağdaş Baskıresim Yöntemleri ve Japonya Örneği” ile ilgili araştırmalar (Post Doktora) yaptı. 2013’de Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak başladığı görevine, 2017 yılından itibaren Profesör olarak devam ediyor.