Zilberman Gallery ‘nin genç sanatçıları desteklemek ve onlara görünürlük kazandırmak amacıyla dokuz yıldır sürdürdüğü ‘Genç Yeni Farklı’, sezonun kapanış sergisi olarak Mısır Apartmanı’ndaki galeri mekanında sergilenecek.
Yurt genelinde yapılan açık çağrı sonucu gelecek başvurular bu yıl, başkanlığını küratör ve sanat yöneticisi Çelenk Bafra’nın yapacağı jüri tarafından değerlendirilecekt. Jüri, Çelenk Bafra ile beraber, ikonoTV kurucusu ve direktörü Elizabeth Markevitch, koleksiyoner Ayşe Umur, sanatçı Burçak Bingöl ve galeriyi temsilen Naz Cuguoğlu’dan oluşacak.
Çalışmaları seçilen sanatçılara 500 TL destek ödemesinin yapılacağı seçki, Genç Yeni Farklı 9 başlığı altında 23 Haziran – 13 Temmuz 2018 tarihleri arasında görülebilir.
Yarışmaya Katılma Koşulları
• Yarışma her tür sanatsal medyum ve stile açıktır.
• Başvuracak sanatçıların 1 Ocak 2018 tarihinde 35 yaşından gün almamış olması gerekir.
• 2017 yılında gerçekleştirilen Genç Yeni Farklı 8 yarışmasına katılıp eserleri sergilenmeye değer görülenler, bu yılki yarışmaya başvuramazlar.
Nasıl Başvurulur?
• Sanatçı sergilenmesi için tek bir yapıt önermelidir.
• Başvuru dosyaları, 3 ayrı PDF dosyası olarak gönderilmelidir. Dosyaların her biri en fazla 5 MB boyutunda olmalıdır ve aşağıdaki şekilde hazırlanmalıdır (PDF boyutlarını küçükltmek için https://online2pdf.com):
– PDF 1: CV (özgeçmiş), iletişim bilgileri (telefon, e-posta, adres) ve en fazla 300 kelimelik sanatçı yazısını içermeli. Örnek dosya için lütfen tıklayınız.
– PDF 2: Önerilen eserin en fazla 3 adet görselini (detay görseli ile birlikte), künye bilgilerini (isim, teknik, yıl, ölçü) ve en fazla 300 kelimelik eser yazısını içermeli.Örnek dosya için lütfen tıklayınız.
– PDF 3: Sanatçının önceki çalışmalarından en fazla 5 ile 10 arasında görsel ve ilgili eserlerin künye bilgilerini içermeli. Örnek dosya için lütfen tıklayınız.
• Eser fotoğrafları yüksek çözünürlüklü olmalıdır. Önerilen eserden detay fotoğrafları konulmalıdır.
• Eğer video çalışması paylaşılacaksa, ilgili pdf’teki eser sayfasına videonun Vimeo bağlantısı (ve varsa şifresi) eklenmelidir.
• Başvuru, e-mail gyf@zilbermangallery.art adresine gönderilmelidir.
• Başvuruların gönderimi için son tarih 30 Nisan 2018, saat 19:00’dır (TSİ). Bu tarihi geçiren adayların başvurusu kabul edilmeyecektir.
Şartname
• Sanatçı başvurduğu eserin özgünlüğünü beyan ve garanti eder. Aksi durumun tespiti halinde galeri, eseri sergiden çekme ve destek ücretini ödememe hakkını saklı tutar. Galeri, eserin özgün olmamasından kaynaklanabilecek her türlü maddi ve manevi tazminatı sanatçıya yansıtma hakkını saklı tutar.
• Önerilen projesinin sergilenmesi için eğer çok sayıda ve/veya özel bir cihaz ve ekipman gerekiyorsa sanatçı bunu sağlamakla yükümlüdür.
• Seçilen eserlerin galeriye teslimi ve sergi sonunda galeriden geri alınması sanatçının sorumluluğundadır.
• Önerilen eserin fiyatlandırması galeri direktörü ile birlikte yapılacaktır.
• Önerilen eser Genç Yeni Farklı 9 sergisi boyunca başka hiç bir yerde sergilenemez.
• Seçici Kurul değerlendirmesini tamamladıktan sonra, sergide yer alacak sanatçılar 12 Mayıs Cumartesi günü saat 12:00’dan itibaren galerinin web sitesinden duyurulacaktır.
• Yarışmaya katılanlar bu şartnamedeki tüm koşulları kabul etmiş sayılırlar. Seçilen adaylar, Zilberman Gallery ile bu sergiye özel bir sözleşme imzalayacaktır.
Çelenk Bafra Kimdir?
Çelenk Bafra, Galatasaray Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Université Aix Marseille’de siyaset bilimi, kültür tarihi ve sanatın kültürel medyasyonu üzerine öğrenim gördü. 2011-2018 arası İstanbul Modern’de küratörlük yaptı, müzenin sergiler ve programlar direktörü olarak çalıştı. Daha önce BASE, Siemens Sınırlar Yörüngeler, YAP: Yeni Mimarlık Programı, Fairy Tales ve Rencontres Internationales gibi sanat ve tasarım alanında uluslararası jürilerde görev aldı.
Geçmişte İstanbul Bienali’nin direktörlüğünü yürüten Bafra’nın İKSV’de toplam on yıllık bir deneyimi bulunuyor. Bienalin yanı sıra İstanbul Film Festivali, İstanbul Caz Festivali, Venedik Bienali’ndeki Türkiye Pavyonu ve Fransa’da Türkiye Mevsimi gibi farklı projelerde görev aldı. Paris’teki Cité Internationale des Arts’da Türkiyeli sanatçılara yönelik bir misafir sanatçı programı tasarlayıp Paris’teki Simit derneğiyle birlikte hayata geçirdi ve hala bu programın jürisinde.
Türkiye’nin yanı sıra Amsterdam, Rotterdam, Kopenhag, Paris, Marsilya, Strazburg ve Korsika’daki sanat kurumlarında sergi ve program küratörlüğü yapan Çelenk Bafra, 2018 itibariyle küratöryel çalışmalarına bağımsız devam ediyor, pazartesileri Açık Radyo’da “Hariçten Sanat” adlı bir program hazırlayıp sunuyor.
Elizabeth Markevitch Kimdir?
Elizabeth Markevitch, uluslararası görsel sanatlar yayın platformu ikonoTV’nin kurucusudur. Markevitch, 80li yılların başından beri farklı uluslararası sanat kuruluşlarında aktif rol oynamıştır. Bu roller arasında Artemis’in sanat fonu başkanlığı, Schröder Bank’ın sanat danışmanlığı bölümünün başkanlığı ve Sotheby’s resim bölümü yöneticiliği yer almaktadır.
Markevitch’in asıl tutkusu, 1998 yılında kurduğu ilk online galeri www.eyestorm.com ile sanatı daha geniş bir kitle için ulaşılabilir hale getirmektir.
Günümüzde ikonoTv, özenle kurgulanmış playlist’leri ve 24/7 HD global yayınıyla Markevitch’in vizyonunu gerçekleştiriyor. İçerik olarak ikonoTV tarafından üretilen videoları ve sanat tarihinden başyapıtları bir araya getirerek çağdaş bir video anlayışı sunuyor. ikonoTV, herhangi bir ekranı canlı bir tabloya dönüştürerek sanat deneyimini yeniden biçimlendiriyor. Gittikçe daha fazla kullanılan SmartTV uygulamaları ise (ABD, Kanada, İngiltere ve Almanya’da kendi kategorisinde 1 numaralı kaynak olması ve dünya çapında erişimi, iPhone’den Samsung TV setlerine kadar 15’den fazla farklı uygulama sayesinde gerçekleşti) görsel sanatın müzik kadar erişilebilir olabileceğini gösteriyor.
Ayşe Umur Kimdir?
1960 yılında İstanbul’da doğan Ayşe Umur, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü 1982 yılında tamamlamış, yüksek lisans eğitimini 1982 – 1984 yıllarında yine aynı üniversitede “Sosyal Psikoloji” üzerine yapmıştır. 1990 yılından başlayarak Umur şirketler grubunda operasyonel ve yönetsel görevler üstlenmiştir. Halen Umur Basım A.Ş. ve Umur Kırtasiye A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Umur Akademi Kurucu Başkanı olarak görev yapmaktadır. 2000 yılından beri sanat ile daha yakından ilgilenmeye başlayan Ayşe Umur, çeşitli sanat etkinlikleri, kitap ve sanat projelerinde yer almıştır.
Burçak Bingöl Kimdir?
Burçak Bingöl (1976, Görele-TR) doktora düzeyindeki sanat eğitimini 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi olarak çalışırken tamamladı. 1985-91 yılları arasında Ankara Devlet Konservatuvarı Yarı Zamanlı Koro Bölümü’nü; son olarak da 2009 yılında New School, New York’ta Fotoğraf üzerine bir program bitirdi. Küratör olarak Ankara’da ve İstanbul’da sergiler düzenledi.
Burçak Bingöl (1976, Görele) İstanbul’da yaşayıp çalışmaktadır. Bazı kişisel sergileri ve sunumları: Jardin Particulier, (Fransız Sarayı, İstanbul, 2017), Mitos ve Ütopya (Zilberman Gallery, Istanbul, 2017), Solo Sunum (Volta NY, New York, 2015), Araba Sevdası (Zilberman Gallery, 2014), ve Solo Sunum (Art Basel, Hong Kong, 2014); karma sergileriyse: A Good Neighbour, (Pinakothek der Moderne, Münih, Almanya, 2017), 15. İstanbul Bienali (İstanbul, 2017), ON (Baksı Müzesi, Bayburt, 2015) ve Benimle Kal! (Apartman Projesi, Berlin, 2014). Küratör olarak Ankara-Goethe Enstitüsü’nde ve Cda-Projects’te (şimdi: Zilberman Gallery) sergiler organize etmiştir. Çalışmaları çeşitli müzelerin yanında Avrupa, Amerika ve Orta Doğu’daki özel koleksiyonlarda yer almaktadır: Metropolitan Sanat Müzesi (New Yürk, ABD), 21st Century Müzesi (Louisville, ABD), Baksı Müzesi (Bayburt), ve Salsali Müzesi (Dubai, BAE).
Naz Cuguoğlu Kimdir?
Naz Cuguoğlu, İstanbul’da yaşamakta ve çalışmakta olan küratör ve sanat yazarı. Lisansını Koç Üniversitesi Psikoloji bölümünden aldıktan sonra, yüksek lisansını aynı üniversitenin Sosyal Psikoloji departmanında, kültürel araştırmalar konusuna odaklanarak tamamlamıştır. Art Asia Pacific, Istanbul Art News, Art South Africa gibi pek çok basılı ve online yayında sanat yazıları ve röportajları yayınlanmıştır. Kolektif Çukurcuma’nın ve IdentityLab projesinin (Türkiye ve İsveç) kurucularındandır, ve Zilberman Gallery (İstanbul ve Berlin)’de Proje Yöneticisi olarak görev almaktadır. Son dönemde SAHA fonuyla ICI New Orleans Curatorial Intensive programına ve Roberto Cimetta fonuyla TATE Intensive küratöryel (Londra) programına katılmıştır.