Belgeselci, Gezi yazarı, Şair Dursun Özden ile Fidel Castro’yu son yolculuğuna uğurlarken çarpıcı bir röportaj yaptık.
1996’da Fidel Castro ile bir röportaj yapan ve daha sonra da defalarca görüşen Dursun Özden, Castro’nun Atatürk, Türkiye ve PKK ile ilgili sözlerine açıklık getirdi ve dedikodulara son noktayı koydu.

Nevzat Yılmaz / KitaptanSanattan.com
Fidel Castro kızgın bir şekilde Atatürk için ne söyledi?
Fidel Castro devrimi gerçekleştirirken Atatürk’ten nasıl esinlendi?
Nazım Hikmet’in Fidel Castro ile görüşmesi nasıl oldu?
Atatürk’ün ‘Nutuk’ kitabı Che Guevara’nın çantasına nasıl girdi?
Fidel Castro PKK ile ilgili ne düşünüyordu?
Bütün bu soruların cevabı kitaptansanattan.com farkıyla, Küba Yazarlar ve Sanatçılar Birliği’nin davetlisi olarak Fidel Castro’nun cenaze törenine gitmek üzere iken yakaladığımız Dursun Özden özel video röportajında:
Dursun Özden Kimdir?
(Belgeselci, Gezi yazarı, Şair)
21.10.1950’de Ulukışla / Beyağıl Köyünde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu Ulukışla’da, liseyi yatılı olarak Niğde’de okudu. AÜ – Basın ve Halkla İlişkiler Bölümü’nden diploma aldı. İşletme ve Haritacılık (Jeodezi) eğitimi yaptı.
1973′de İstanbul Sinematek’de Onat Kutlar ve Atıf Yılmaz’ın asistanlığını yaptı. Politika, Milliyet, Cumhuriyet Gezi ve Bizim Gazete’de uzun yıllar gezi yazarı olarak çalıştı. TCK, STFA, İSTA, AA, Milha, DHA, Assa-Irada Ajansı, Daily News Travel ve Azer News muhabiri ve temsilciliği yaptı.
Dursun Özden; CNN Türk, Cine 5, BBC, TRT Belgesel, TRT Okul, TRT HD, Kültür Bakanlığı / Sinema Genel Müdürlüğü adına dış yapımcı ve yönetmen olarak belgeseller çekti ve programlara metin yazarı ve danışmanlık yaptı.
Özden; Basın Konseyi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Yazarlar Sendikası, Bağımsız Belgesel Sinemacılar Birliği, Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği, Dünya PEN Yazarlar Merkezi, Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu (FIJET) üyesi, İslam İşbirliği Teşkilatı Gazeteciler Birliği (IET) Türkiye Temsilcisi, İçel Sanat Kulübü ve Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) üyesidir.
Dursun Özden, gittiği 99 ülkede kaybolan etnik kültürler, Dünyada Türk Kültürü / Atatürk izleri ve Su Medeniyeti temalı araştırmalar yaptı. Oman Sultanı Qabus, Küba’nın efsanevi lideri Fidel Castro, Venezuela eski Devlet Başkanı Hugo Chavez ve Uruguay eski Cumhurbaşkanı (Latin Amerika Tupomağra Gerilla Lideri) Pepe Mujika başta olmak üzere, pek çok ünlü isimle yaptığı özel röportajlar yanı sıra; Afrika’da sünnet olan kız çocukları, Organ mafyası ve tek böbrekli gerilla çocuklar, Malezya’da suda yaşayan Hıristiyan Aborjinler, Erkekler Cumhuriyeti Ayan Oros, Çin’de Beyaz Piramit ve 8 bin seramik asker müzesi, Asya’nın Nasrettin Hocası Al Fanti ve Ay Gölü, Uygur / Turfan Karız Cenneti, Sibirya’da Şaman Türkler, Kafkaslarda Yahudi ve Moldovya’da Ortadoks Türkler, Anadolu Kam Kültürü ve Tahtacı Yörükler, Baksı ve Şifacı Kutsal Şaman Analar, Tuva’da Düngür Zamanı, Kutuplarda Dans gibi özel ve özgün araştırma ve belgesel çalışmaları ile dikkat çeken belgeselci yazar Dursun Özden; “Su gibi aziz olmak” ve “Sevgiyi sebil eylemek” içeriği ve temalarından hareketle, çevre bilinci ve barış içinde birlikte / kardeşçe yaşamanın, hiç de zor olmadığını anlatmaya çalışıyor…
Yayınlanmış 24 kitabı, onlarca belgeseli, çok sayıda ulusal ve uluslararası ödülü olan Özden; Çin, Malezya, Afganistan, Rusya, İran, Irak, Azerbaycan, Türkiye, Suriye, Ürdün, Suudi Arabistan, Umman, Yemen, Sudan, Tunus, Cezayir, İspanya, Almanya, Macaristan, ABD, Şili ve Peru gibi ülkelerde; Karız, Kehriz, Kerhiz, Keriz, Qanat, Uyun, Aflaj, Hattarat ve Galery olarak adlandırılan yeraltı su medeniyeti üzerine; UNESCO / IHP desteği ile yapılan belgesel araştırma çalışmalarına danışmanlık yaptı. Dursun Özden, Dünya Su Forumu etkinliklerinde Türkiye’yi temsil etti. Ayrıca, Su temalı bu konferanslarda, yönetmenliğini yaptığı Uygur Karız Cenneti ve zamanımızdan 13 bin yıl öncesini anlatan, Anadolu Su Medeniyeti adlı belgeselin, İngilizce gösterimini sağladı ve İnsanlık tarihinin yeniden yazılması gerektiğini vurguladı…
Dursun Özden; Uygur Karız Cenneti, Anadolu Karızları, Anadolu Su Medeniyeti, Kutsal Su Zemzem, Zübeyde Su Yolu, Mekke Su Yolları, Sibirya 10 Adım, Tuva Şamanları, Kara Afrika, Küba Uzak Değil, Mübadele Acısı, 6 Mayıs, Galina’nın Nazım’ı, Maçka’dan Maçin’e, Sıkıntılı Seneler (1935-1945), 15′liler, Çanakkale’de Çocuk ve Kadın Askerler, Son Lokomatif / Kutsal Emanetler Niğde’de, Hasan Dağı, Han Duvarları gibi belgesel filmlerin metin yazarı ve yönetmenliğini yaptı… Dünyanın 99 haline tanıklık eden ve bilinmeyeni keşfeden gezgin şair, yönetmen Dursun Özden; araştırmacı yazar ve Çağdaş Evliya Çelebi özelliği ile de, gezmeye, hayatı keşfetmeye ve belgelemeye devam ediyor…
www.dursunozden.com.tr