Y.Mimar Feza Ökten Koca’nın FEZA markası için tasarladığı “Waveshelf”, doğadan esinlenen amorf formlarıyla birbirinin tekrarlayan, sıradan ve sert formlara karşı duruş sergiliyor.
Y.Mimar Feza Ökten Koca’nın FEZA markası için tasarladığı Waveshelf kitaplık, yalın ve akışkan, naif ve şaşırtıcı bir tasarım arayışıyla hayata geçirilmiş. İçinde bulundurduğu kitapların dikdörtgen formlarının tersine, düşey ve yatay bileşenlerinin her biri birbirinden farklı amorf formu ile oldukça yumuşak bir görünüme sahip olan Waveshelf kitaplığın, doğadan esinlenen formu ile insana yakın bir mobilya olması hedeflenmiş.
Asıl çıkış noktası düşey yüzeyler olan kitaplığın, yatay yüzeyleri ise ön cephede eşit bir şekilde geri çekilen raf derinliğinin kesişim noktalarının birleşmesiyle ortaya çıkan formlardan meydana gelmiş. Her bir rafı birbirinden farklı formlar olarak tasarlanan Waveshelf kitaplıkta, birbirinin tekrarı, sıradan ve sert formlara karşı duruş sergilenmiş.
Bir santimetre kalınlığındaki MDF ahşap üzerine lake boyalı raf ve dikmelerin birbirlerine geçme sistemiyle bir araya getirilmiş tasarımdaki yalınlık fikri montajda da kendisini göstermiş. Birleştirme elemanlarının ince detaylarla gizlenmesi de tasarımın naifliğini ve titizliğini ortaya koyan unsurlar olmuş.
Farklı boyutlarda ve renklerde üretilebilen Waveshelf’in ilk tasarlanan versiyonu, beyaz lake olarak 249 x 48 x 236 cm boyutlarda üretilmiş. Tasarımcının diğer yorumu olan Waveshelf Small ise, antrasitten beyaza doğru açılan altı adet dikme ve altı adet raftan oluşan 176 x 30 x 176 cm ölçülerinde, duvara monte edilebilen bir kitaplık tasarımı olarak hayata geçirilmiş. Böylelikle her yönden farklı olan form algısına bir de her yönden farklı olan renk algısı da eklenmiş.
Feza Ökten Koca Kimdir?
Lise eğitimini Özel Darüşşafaka Lisesi’nde, üniversite eğitimini İ.T.Ü. Mimarlık Fak. Mimarlık Bölümü’nde tamamladı. 1994 yılında İ.T.Ü. Fen Bilimleri Ens. Bina Bilgisi Yüksek Lisans programından Y.Mimar ünvanı ile mezun oldu. Öğrenciliği sırasında başladığı çalışma hayatında, Orhan Çakmakçıoğlu Mimarlık Ofisi, Emlak Bankası mimari grup, Can İnşaat görev aldıktan sonra İngiltere’ye gitti ve Percy Thomas Partnership, Londra ofisinde çalıştı.
1999 senesinde Elips Tasarım Mimarlık ofisini kurdu. Mimari projelerin yanı sıra İç mimari tasarım ve uygulama çalışmalarında yoğunlaşmaya başladı. 2005 yılında Halil Ökten ile birlikte Elwo Ahşap üretim tesisini kurdu. Ele aldığı konut, ticari ve eğitim mekan projelerinin tasarımının yanı sıra, gerçekleştirilmesi konularında uzmanlaştı. Mimarlığı, sadece bina ve mekan tasarlamak değil, kullanıcıya yaşam tasarlamak olarak tanımlamaktadır. Çalışmalarında en farklıyı ararken kullanıcı odaklı sürdürülebilir, güne uygun ve yarını kucaklayabilen tasarımlar yapmaya çalışmaktadır.
Tasarım olgusunu bir bütün olarak ele almak gerektiği düşüncesiyle, mimari ve iç mimari projelere devam ederken FEZA markası altında mobilya tasarım çalışmaları da yapmaya başladı. 2013, 2014 ve 2015 yıllarında düzenlenen Alldesign fuarlarında, Design Week 2017, 3.İstanbul Tasarım Bienali’nde ve Tomtom Backtohome ve Designhood 2018 etkinliklerinde mobilya koleksiyonlarını sergiledi.
2016 yılında FLY Collection parçalarından biri olan Boomerang isimli sandalye tasarımı ile Milano’da A’ Design Award ödülü aldı. 2018 yılında, BJK No1903 projesi ile Londra’da International Property Awards yarışması, Mixed-Use Interior kategorisinde Award winner, Best of Turkey, Best of Europe ödüllerinin üzerine, Best of World ödülünü de kazanmıştır. 2012-2017 yılları arasında Darüşşafaka Cemiyeti’nde Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. Cemiyet proje komitesindeki görevi devam etmektedir. Halen İstanbul Medipol Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak proje yürütücülüğü de yapmaktadır.