.artSümer, CANAN’ın Vuslat başlıklı galerideki ilk kişisel sergisine 10 Şubat – 16 Mart 2024 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.
Sanatsal pratiğini resim, fotoğraf, minyatür, video, performans ve enstalasyon gibi geniş bir yelpazede sürdüren CANAN, .artSümer’deki ilk kişisel sergisiyle son döneme ait çalışmalarını izleyicilerle buluşturuyor.
CANAN son dönem üretimlerinde masalları ve mitolojik anlatıları, kişisel ve kolektif hikayelerden hareketle şekillendirerek imgeler aracılığıyla yeniden yorumlar. Doğadan beslenip anlam kazanarak sembolize olan, zaman zaman ürkütücü, zaman zaman güzelliğin tanımı olan imgelerin zihnimizde yarattığı bilişsel, sezgisel ve düşsel etkilerinin farklılıklarına odaklanır. Sanatçının eserleri çağdaş bir bakış açısıyla semboller, malzemeler, sesler, mitler ve hikayeleri katmanlaştırarak, hafıza üzerine özgün bir perspektif sunar.
Serginin başlığı olan Vuslat “kavuşma, birleşme, bir araya gelme” anlamlarını taşır. Bilhassa sevgiliye kavuşma manasında kullanılan bu kelime, sergide sevgiliye kavuşmak kadar özgürlüğe, mutluluğa, kaygısız ve tasasız bir huzura kavuşma gibi çoğul anlamları da yansıtır. Kelimenin içerdiği anlamlar yapıtlarla beraber okunduğunda, her varlığın yaşamı boyunca kavuşmayı dilediği birbirinden farklı arzuyu kapsar.
Vuslat, masalsı ve mitolojik karakterler ve öğelerle bezeli büyük boyutlu yerleştirmeler ve heykellerle özgün bir imgelem dünyasını yansıtır. Yapıtlar arasında çehresi ve hikayesiyle odak noktalarını kendine çeken Şehretün’nar, sanatçının önceki dönemlerde tül, kumaş, payet ve boncuklardan yapılmış heykellerini anımsatırken, boyut ve ışıklandırmasıyla daha farklı bir konumda üç boyutlu minyatür yerleştirme olarak sergide yer alıyor. İslam mitolojisinde nurdan (ışıktan) yaratılmış bir varlık olan Şehretün’nar cinlerin anası olarak tasvir edilir: Binlerce yüzü ve her yüzünde farklı ifadesiyle doğanın oluşumuna, aşkın varlığına ve yaşamın kendisine kavuşmak üzerine kurgulanmış bir hikayeyi izleyiciye sunar. Sanatçının yazdığı ve seslendirdiği “Şehretün’nar masalı” yapıta işitsel olarak eşlik eder. Serginin ismine ilham veren çalışmalardan biri olan ve islam mitolojisindeki Burak figüründen esinlenerek şekillenen Her Hasretin Bir Vuslatı Vardır adlı kaligrafik heykel ise; sevinci, mutluluğu ve şükran duygusunu içinde barındıran bir kavuşmayı temsil eder.
Vuslat; masalların, mitolojinin sıra dışı karakterlerini ve doğa varlıklarını özgün bir evrende yeni biçim ve formlarda sentezleyerek, zamansız/emsalsiz bir hikayede gezinmenin kapılarını aralıyor. CANAN’ın son bir yıl içinde ürettiği kurutulmuş bitki ve çiçeklerden, tel, plastik, karton gibi birbirinden farklı malzemelerden oluşan yapıtlarını da içeren sergi, sanatçının güncel üretim yelpazesine dair geniş bir perspektif sunuyor.
Açılış
10 Şubat Cumartesi
16.00-20.00
artSümer
İstiklal Mah. Piyalepaşa Bulvarı, Baruthane Deresi Sok. No: 32/A
Beyoğlu-İstanbul
Giriş ücretsizdir.
CANAN Kimdir? (1970, İstanbul)
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim bölümü lisans eğitimini 1998 yılında tamamladı. Almanya’da Künstlerhaus Schloß Balmoral (2003), Stiftung Künstlerdorf Schöppingen (2004) ve Amerika’da The School of The Museum of Fine Arts, Boston (2006) misafir sanatçı programlarına katıldı.
Kişisel sergileri arasında; “Efsunlu Dünya Hayal Değil, Üstündeyiz”, (Küratör: Yekhan Pınarlıgil), Nazım Hikmet Kültürevi, Bursa (2022); “Hayal-i Alem”, (Küratör: Begüm Güney), Odeabank O’art, Akaretler 55, İstanbul (2022); “Beyond Time”, Galleria Michela Negrini, Lugano (2021); “Muhabbet & Kehanet & Saadet”, Daire Sanat, İstanbul (2019); “Kaf Dağı’nın Ardında”, (Küratör: Nazlı Gürlek), Arter, İstanbul (2017); “Işıl Işıl Karanlık”, Rampa Galeri, İstanbul (2016); “Yalvarırım Bana Aşktan Söz Etme”, Galeri Siyah Beyaz, Ankara (2014); “Türk Lokumu”, x-ist, İstanbul (2011); “Bıyık Kedide de Var”, x-ist, İstanbul (2010); “Segregate”, KIBLA Multimedia Center, Maribor (2010); “Bahname”, Masa Projesi, İstanbul (2007); “Behind the Curtains”, Festival De Rode Loper, Amsterdam (2006); “Eyes Cannot Cognize”, KBH Kunstall, Kopenhag (2006); “Behind the Curtains”, 9. Uluslararası İstanbul Bienali Paralel Etkinlikler, İstanbul (2005); “Es war einmal”, Laden No:5, Bad Ems (2000); “Nihayet İçimdesin”, Tabela, Istanbul (2000); “Dreams, Faces, Plotters”, (Kürator: Beral Madra), Rahmi Koç Müzesi, İstanbul (1997); “Aydınlık için Bir Mum Yak!”, performans, İstanbul (1997) bulunur.
Katıldığı ulusal ve uluslararası bienaller arasında; “Hayali Bir Uygarlık”, Kommagene Bienali, (Küratör: Nihat Özdal), Adıyaman (2022); “Sözden Öte”, 4. Mardin Bienali, (Küratör: Fırat Arapoğlu), Mardin (2018); “Beyond Bliss”, 1. Bangkok Bienali, (Küratör: Apinan Poshyananda), Bangkok Tayland (2018); “On the Shoulders of the Giant”, Endüstriyel Sanat Bienali, Labin Hırvatistan (2018); “İnsan Neyle Yaşar”, 11. Uluslararası İstanbul Bienali, (Küratör: WHW), İstanbul (2009); “Serbest Vuruş”, 9. Uluslararası İstanbul Bienali Misafirperverlik Alanı (Küratör: Halil Altındere), İstanbul (2005); “The Passions”, 1.Valensiya Bienali, Valensiya İspanya (2001) ve “Varna ’97”, 9.Uluslararası Varna Baskı Bienali, Varna Bulgaristan (1997) bulunur.
Yer aldığı karma sergiler arasında; “İsmi Lazım Değil”, (Küratör: Selen Ansen, Brigitte Pitarakis), Abdülmecid Efendi Köşkü, İstanbul (2022); “Sahnede 90’lar”, SALT Beyoğlu & SALT Galata, İstanbul (2022); “Yas ve Haz”, OMM, Eskişehir (2022); “Keşfedilmemiş Topraklar”, (Küratör: Ayça Okay), Fişekhane, Istanbul (2021); “Maziye Bakma, Mevzu Derin”, OMM, Eskişehir (2021); “Başka Her Şey Uzak”, (Küratör: Ceren Erdem), Dirimart, Istanbul (2021); “Miniature 2.0”, (Küratörler: Azra Tüzünoğlu, Gülce Özkara), Pera Müzesi, Istanbul (2020); “Tahassüs ve Heyecan”, Galeri Nev, Ankara (2020); “Re:Orient”, Grassi Museum, Leipzig (2019); “The Moon: A Voyage Through Time”, (Küratör: Dr. Christiane Gruber), Aga Khan Museum, Toronto (2019); “A Good Neighbour”, Pinakothek der Moderne, Münih (2017); “Mother Tongue”, (Küratörler: Malin Barth, Brynjar Bjerkem), Interkulturelt Musseum, Oslo (2017); “4. Jameel Ödülü”, Pera Müzesi, İstanbul (2017); “Her Tercih Diğer İhtimaller İçin Bir Dışlamadır”, SALT, İstanbul (2015); “Komşular – Türkiye ve Çevresinden Güncel Anlatılar”, (Küratörler: Çelenk Bafra, Paolo Colombo), İstanbul Modern, “New Continent – A Selection From the Video Collection of the Istanbul Museum of Modern Art”, (Küratör: Levent Çalıkoğlu), İstanbul (2014); Minsheng Sanat Müzesi, “At the Bazaar of Gender: Feminine / Masculine”, (Küratör: Denis Chevallier), Şanghay (2014); MUCEM, “Signs Taken in Wonder”, MAK Museum, Viyana (2013); “Journey”, (Küratör: Hervé Mikaeloff), Espace Culturel Louis Vuitton, Paris (2012); “Confessions Of Dangerous Minds Contemporary Art from Turkey”, Saatchi Gallery, London (2011); “Like a dream… but not yours”, The National Museum of Women in the Arts, Washington (2010); “Global Feminisms”, Brooklyn Müzesi, New York (2007); “Here, There, Abroad”, (Küratör: Fatoş Üstek), Ifa Gallery, Stuttgart (2007) bulunur.
CANAN, yaşamına ve çalışmalarına İstanbul’da devam etmektedir.