Shopping Cart
Total:

$0.00

Items:

0

Your cart is empty
Keep Shopping

BULUT REYHANOĞLU GELECEĞİN SİNEMACILARINA PITCHING EĞİTİMİ VERDİ

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TÜRSAK Vakfı iş birliği ile sinema öğrencilerinin kısa film projelerini desteklemek, bu projelerin senaryodan filme dönüştürülmesini mümkün kılmak için 17 yıldır hayata geçirilen ve bir süre önce kazanan üç ismin ödüllerine kavuştuğu “TÜRSAK Geleceğin Sineması”nın genç isimleri, TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve yapımcı Bulut Reyhanoğlu ile buluştu.
Online olarak gerçekleştirilen “Geleceğin Sineması Pitching Eğitimi”nde Bulut Reyhanoğlu, genç sinemacılara projelerinin sunumlarına dair eğitim verdi.

Benzer kısa film yarışmalarından farklı olarak gençler tarafından nitelikli filmler üretilmesine destek olma hedefiyle, senaryo aşamasından üretim aşamasına kadar seçmeler, eğitimler ve maddi desteklerle gerçekleştirilen ve bir süre önce yarışmanın kazanan üç isminin ödüllerine kavuştuğu 17. TÜRSAK Geleceğin Sineması‘nda geleceğin sinemacıları TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve yapımcı Bulut Reyhanoğlu ile online olarak gerçekleştirilen “Geleceğin Sineması Pitching Eğitimi”nde buluşarak çekilen kısa filmlere fon bulma adımında yatırımcı ve yapımcı bulmak için nasıl sunum yapmaları gerektiği ve bu sunumlar sırasında dikkat etmesi gerekenleri dinlediler.

Yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun başkanlığında, TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Yapımcı Bulut Reyhanoğlu, oyuncu Damla Sönmez, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgü Yolcu ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Selçuk Yavuzkanat‘tan oluşan ana jüri tarafından belirlenen 10 projenin sahipleri yapımcı Bulut Reyhanoğlu ile buluşma fırsatı buldu. Online olarak gerçekleştirilen atölyeye katılan Melih ÖnderNadir KocakayaMuhammed GünaydınDoğan Belgeİrem GünenYiğit ArmutoğluFeyzi BaranBegüm AksoyHakan Eyilik ve Ferit Göktaş kısa film çekmek kadar sunumunun da işin bir parçası olduğunu, yapımcı bulmanın kendilerinin ilerleyen projelerini hayata geçirmeleri bakımından ne derece önemli olduğunu Bulut Reyhanoğlu’nun eğitimi sayesinde öğrendiler. Bilgilendirmenin yanı sıra soru-cevap kısımlarıyla interaktif bir şekilde de ilerleyen eğitim, genç sinemacıların verimli zaman geçirmesine olanak sağladı.

“Senaryonuzu Kendi Hayatınızdan Örnekler Vererek Anlatın”

Atölyeye katılan gençlere sinemanın bir sanat olduğunu fakat yapımcı tarafından bakıldığında sinema eserinin bir ürün olduğunu söyleyen Bulut Reyhanoğlu, yapımcıyı ikna etmenin filmi çekmek kadar önemli bir adım olduğunu belirtti. Pitching sunumu sırasında en önemli noktanın sunumu yapan kişinin samimiyeti ve projeye olan inancı olduğunu vurgulayan Reyhanoğlu, “Yaptığınız işin bütün iyi ve kötü yanlarını bilmek zorundasınız. Bunun için de senarist hikayesini çok iyi anlatmak zorunda. Yapımcıyı ikna etmek için yazma nedeninizi çok iyi anlatmaktan başka bir şansınız yok. Senaryonuzu kendi hayatınızdan örnekler vererek anlatırsanız insanların sizin ve hikayenizin içlerine girmeleri kolaylaşır” dedi.

“İlk 30 Saniyede İnsanlara Kendinizi Dinletmeyi Başarın”

Eğitim süresince yönetmen sunumunun önemini altını çizerek anlatan Bulut Reyhanoğlu “Unutmayın ki herkes yatırımcı olabilir ve herkese belirli ölçüde hikayelerinizi anlatın. Bu anlatımlar sırasında ise logline’ınızı çok iyi seçmelisiniz ve insanları hayran bırakmalısınız” dedi. Hikayelerin sunumunun da çok uzun süreli olmaması gerektiğini hatırlatan Reyhanoğlu, ortalama olarak yedi dakika olan Pitching süresinin ilk 30 saniyesinde insanlara kendilerini dinletmelerini, karakterlerden bahsetmeleri gerektiğini ve hikayenin neden bu karaktere sahip olduğunun anlatılması gerektiğini vurguladı. “Yapımcı neden bir karakterin peşinden gitmeli bunu anlatmalısınız” diyen Reyhanoğlu sözlerine şu şekilde devam etti: “Detaya girmeden filmin içine fikirlerinizi nasıl yerleştirdiğinizi anlatın. Sunum sırasında sorulara bireysel cevap vermeyin çünkü yönetmen soğukkanlı olmak zorunda. Sinema yaptıkça öğrenilir. Film içinize siniyorsa başarılıdır. İyi film yolunu bir şekilde bulur ve ulaşması gereken kişiye ulaşır”.

“Bütçenizi Gerçekçi Şekilde Hazırlayın”

Hikayeyi iyi bir şekilde anlatmak kadar hikayenin anlatılacağı kişinin de tanınması ve araştırılması gerektiğine eğitimde değinen Bulut Reyhanoğlu, bütçe meselesi konusunda da bilgiler verdi. “Bütçenizi gerçekçi şekilde hazırlamalısınız. Yapımcınız yoksa finansmanı nasıl bulacağınızı belirlemelisiniz” uyarısından bulunan Reyhanoğlu, yapım desteği almak için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’ne yapılacak başvuru adımları hakkında da bilinmesi gerekenleri aktardı.

“GELECEKTE 17. YIL”

17 yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) iş birliğiyle gerçekleştirilen “TÜRSAK Geleceğin Sineması”nda hayata geçen filmler, bugüne dek ulusal ve uluslararası birçok film festivalinde gösterildi, dereceye girdi ve ödüllendirildi. Bu sene de finale kalan 19 eser arasından desteğe hak kazanan 10 projeye Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) tarafından 6 bin TL maddi destek, post-prodüksiyon desteği ve danışmanlık hizmeti veriliyor.

Geleneksel olarak 17 yıldır başarıyla gerçekleştirilen “TÜRSAK Geleceğin Sineması” bir yandan Türk sinemasının geleceğine giden yolu aydınlatırken bir yandan da akademik başarıları ve gelecekteki kariyerleri için film yapması gereken öğrencileri daha iyi projeler hayal edebilmeleri konusunda motive etmeye devam edecek.

Yarışmayla ilgili ayrıntılı bilgiler ve güncel duyurular yarışmanın web sitesinden ve TÜRSAK Vakfı’nın sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.

Show Comments (0) Hide Comments (0)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments