[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Piramid Sanat’ta 4 Kasım-27 Aralık 2015 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek olan ‘Bugün Neler Yapıyoruz?’ adlı serginin yankıları sürüyor.
Piramid Sanat ‘User’s Manual 2.0 – Kullanma Kılavuzu 2.0 : Contemporary Art in Turkey 1975-2015’ olarak yayınlanan kitaba karşılık olarak düzenlediği ‘Sanat Tarihi Nasıl Yazılır, Nasıl Yazılmaz?’ adlı panelden sonra manifesto gibi bir sergi açılışı daha yaptı. Bu sergi Soros’un planlarıyla uyumlu bir değişim logaritması sunanlara karşı bir mesaj niteliği taşıyor.
80’lerden itibaren Türk Çağdaş Sanatının ilerlemesine katkıda bulunan kuşağın, oynadığı rolün ve imzasını attığı eserlerin izleyiciye sunulduğu bu sergi, bu katkıyı sunan ve nobran bir kültürün militanlarının haksızlık ettiği sanatçıların son yıllardaki işlerine toplu bir bakış getiriyor.
Bu bakış sanatçılar tarafından şöyle özetleniyor:
‘Günümüz çağdaş genç sanatçılarının yolunu açmış olan 80’ler kuşağının en belirgin özellikleri arasında yer alan olgu, video, enstalasyon, heykel, üç boyutlu işleri de yapıyor olmalarına rağmen tual resmini reddetmeden, tam tersine yüzey sanatını da geliştiren her türlü riski alarak yollarına devam etmeleri.’
Ayrıca 4 Kasım-27 Aralık 2015 tarihleri arasında sürecek olan sergiye paralel olarak, Türk çağdaş sanat ortamının bugün karşı karşıya olduğu zorlukları masaya yatıran “Yalnız Batı sanat piyasası referans alarak Çağdaş Türk Koleksiyoneri nereye kadar yol alabilir? Bu tavrın bedelleri nedir?” konulu bir panel düzenlenecek. Konuşmacıları Hasan Bülent Kahraman-Ahmet Şahin-Bedri Baykam-Tomur Atagök-Ali Güreli olan panel 3 Aralık 2015 Perşembe günü 17.00/19.30 saatleri arasında gerçekleşecek.
Piramid Sanat
Feridiye Cad. No:25 – Taksim/Beyoğlu/İstanbul
Tel: +90 (212) 2973121
Sergiye Katılan Sanatçılar:
Suzan Batu
Bedri Baykam
Bubi
Server Demirtaş
Serhat Kiraz
İrfan Önürmen
Bünyamin Özgültekin
Yusuf Taktak
Bubi Kimdir?
d. 1956 İstanbul
Psikoloji ve Antropoloji okudu. Sanat alanında kendi kendini yetiştirdi. Hiçbir sanatçı atölyesine katılmadı (Otodidakt). Birçok kişisel sergi açtı ve grup sergisine katıldı. Evli ve bir çocuk sahibi olan sanatçı İstanbul’da yaşıyor.
Bünyamin Özgültekin Kimdir?
1969 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Eğitimi Bölümü’nü birincilikle kazandı.1972 yılında da bölüm birincisi olarak bitirdi. Öğrencilik döneminde yapıtları 32.ve 33. Devlet Resim Heykel sergilerine kabul edildi ve Bakanlık Koleksiyonu’na girdi.
1972 yılında devlet bursu sınavlarının birincisi seçilerek ihtisas yapmak üzere Almanya’ya gönderildi. Bir yıllık dil Eğitimi’ni tamamladı.Berlin ve Kassel Güzel Sanatlar Fakülteleri’nin sınavlarını kazandı. 1973 yılında Kassel Güzel Sanatlar Fakültesi’nde eğitimine başladı. 1978 yılında beş yıllık eğitimini ‘’Fern der Heimat’’ tezi ile ve üniversitede verilen en iyi derece ile bitirdi. 1979 yılında Braunschweig Güzel Sanatlar Fakültesi’ne sınavsız (9. sömestr) kabul edildi. Buradaki eğitimi esnasında Hessen Üniversitesi’nde Araştırma Görevliliği’ne atandı. 1982 yılında Hessen Üniversitesi’nde görevi yanında Diplom Pedagoji Bölümü’ne devam ederek derece ile bitirdi. 1984 yılında kendi isteği ile istifa etti ve yurda döndü. Marmara Üniversitesi A.E. Fakültesi Araştırma Görevliliğine atandı. 1985 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Sanatta Yeterlik Eğitimine başladı. 1986 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün Sanatta Yeterlik Çalışmalarını tamamlayarak Dr. Ünvanı aldı. 1987 yılında 2547 sayılı kanunla Doçent ünvanı aldı. 1993 yılında Profesörlüğe yükseltildi. 9’i uluslararası ve 14’ü ulusal olmak üzere 23 ödül kazandı. 9’u yurtiçi ve 44’ü yurtdışı olmak üzere 53 kişisel sergi açtı. 350’nin üzerinde ulusal ve uluslararası karma sergiye katıldı. Yapıtları yuryiçi yurtdışı müze ve koleksiyonlarda yer aldı. 1995 yılından beri Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Başkanlığına seçilerek üç kez yürüttü. Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Kemerburgaz Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Kurucu Dekanlığını yaptı. Üniversitelerarası Sanat Dalları Eğitim Komisyonu Başkanı, Üniversitelerarası Doçentlik Komisyonu üyesi ve YÖK Eğitim Komisyonu üyesidir.
İrfan Önürmen Kimdir?
Önürmen orta öğrenimini Bursa’nın kendine özgü kültürel ve tarihi dokusu içinde tamamlamıştır. Sanatçının, 1982 yılında İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde başlayan sanat eğitimi Neşet Günal ve Neş’e Erdok atölyelerinde devam etmiştir. Resim dışında grafik tasarım ve duvar resmi çalışmaları da gerçekleştirmiş olan Önürmen, 1987 yılında Resim Bölümü’nden mezun olmuş ve ilk kişisel sergisini aynı yıl Sanfa Sanat Galerisi’nde açmıştır.
Sanatçı, öğrencilik yıllarından itibaren figürü ele almış ve insanı temel alan eleştirel gerçekçi yaklaşımlar ortaya koymuştur. 2000 yılından itibaren kağıt, dergi ve gazeteyi kullandığı enstalasyonlar yapmaya başlayan sanatçı, anlatım olanaklarını genişletmeyi ve yeni ifade olanaklarını deneyimlemeyi hedeflemiştir. Çalışmalarında farklı malzemeleri özgün biçimde kullandığı tül kolajlar, tül üstüne boyamalar, gazete heykeller ve enstalasyon serileri meydana getiren Önürmen, Hafriyat sanat grubunun 2000-2007 yılları arasında gerçekleşen çeşitli sergilerine katılmıştır. Yapmış olduğu yerleştirmelerde toplumsal olgulara değinen, tül ile meydana getirdiği işlerde ise toplumsal konuların yanı sıra insanı konu edinen Önürmen sonraki üretimlerinde daha içsel bir tutum sergilemiştir. Sanatçı, kolaj, resim ve heykelden oluşan yapıtlarıyla kitle iletişim araçlarının insanlar üzerindeki etkilerini görselleştirerek irdelemekte, çağdaş medya merceğinden görünen kişisel ve
kamusal deneyimler arasındaki ilişkiler ve farklılıkları açığa çıkarmaktadır. Sanat pratiğinde tuval resmi ile bağını koparmayan İrfan Önürmen, yapıtlarında üslupçu yaklaşımlardan uzak bir tavır benimsemiş olsa da yapıtları arasındaki dil birliğinin varlığı hemen her dönem üretiminde hissedilmektedir.
Serhat Kiraz Kimdir?
d.1954, İstanbul
1979 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü’nden mezun olan sanatçı, 1996-1999 yılları arası Marmara Üniversitesi Sanatta Yeterlilik yapmış, “XX. Yüzyıl Resim Sanatında Yazı” üzerine tez yazmıştır. Halen İstanbul’da çalışmakta ve yaşamakta olan sanatçının 13 kişisel, 68 grup sergisi, bir çok özel koleksiyonda yapıtları ve çeşitli işyerleri için tasarımları bulunmaktadır.
Server Demirtaş Kimdir?
d. 1957, İstanbul
1984 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nden mezun olan sanatçı Prof. Adnan Çoker ile çalışmalarda bulundu. Demirtaş’ın 8 kişisel, 30 grup sergisi ve 2 ödülü bulunmaktadır.
Suzan Batu Kimdir?
Suzan Batu, 1981 yılında California College of the Arts’ta resim bölümünü bitirmiş ve 1990 yılında City University of New York’tan lisansüstü derecesini almıştır. Sanatçının 12 tanesi yurtdışı olmak üzere 22 kişisel bulunmaktadır ve 50’nin üstünde grup sergisine katılmıştır. Ayrıca 9 serginin de küratörlüğünü yapmıştır.
Yusuf Taktak Kimdir?
d. 1951, Bolvadin
1974 İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Adnan Çoker Atölyesi’nden mezun olan sanatçı, eğitimini Avusturya Salzburg Yaz Akademisi’nde sürdürdü. 1976-1992 İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Arşiv bölümünde ve İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1999 yılında Yeditepe Üniversitesi’nde öğretim görevlisi oldu. 2005’te Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Halen bu kurumdadır. İstanbul’da yaşamakta ve çalışmalarını atölyesinde sürdürmektedir. 24 kişisel sergisi olan sanatçı, yurtiçi ve yurtdışında birçok grup sergisine katılmıştır.
Bedri Baykam Kimdir?
İki yaşında resim yapmaya başlayan Baykam’ın işleri, altı yaşından itibaren Bern, Geneva, New York, Washington, Paris, London, Rome, Munich, Stockholm, San Francisco, Berlin başta olmak üzere tüm dünyada sergilenmeye başladı. Sorbonne Üniversitesi’nde ekonomi, L’Actorat’da aktörlük tahsili yaptı. California College of Arts and Crafts’de resim ve sinema eğitimi gördü. 80’li yıllarda başlayan uluslararası Yeni Dışavurumculuk Akımı’nın öncülerinden olan Baykam, 1987 yılına kadar Amerika’da kaldı. O tarihte İstanbul’a geri dönen sanatçı bugüne kadar yarısı uluslararası olmak üzere 134 kişisel sergi açtı, sayısız grup sergisine katıldı. Eserleri, Berlin Academie der Künste, Barcelona Picasso Museum, Roland-Garros Museum, Pinacothèque de Paris, Bahrain National Museum gibi müzelerde ve Kahire, Venedik, İstanbul ve Buenos Aires Bienallerinde sergilenen sanatçı, Daniel Templon, Stephen Wirtz, Yahşi Baraz, The Proposition, E.M. Donehue, Lavignes Bastille gibi galerilerde sergiler açmıştır. 80’lerden itibaren politika ve erotizmi çağdaş sanat ortamımıza taşıdı. UNESCO-AIAP/IAA’in Türkiye Komitesi, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD)’nin kurucularından ve halen Başkanı olan Baykam, aynı zamanda 2015 yılında Pilsen’de gerçekleşen 18. Dünya Sanat Birlikleri Genel Kurulu’nda UNESCO-IAA/AIAP Dünya Başkanı seçilmiştir.
Kendisi aynı zamanda Cumhuriyet gazetesi yazarı ve eski CHP Parti Meclisi Üyesi olan Baykam, 26 kitabın yazarı ve hakkında yayınlanmış 50 katalog ve 6 kitap bulunuyor.
Taksim’de bulunan Piramid Sanat’ın (2006) kurucusu olan sanatçı, çalışmalarını İstanbul’da sürdürmektedir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_images_carousel images=”3689,3690,3691,3692,3693,3694,3695,3696,3697,3698,3699,3700,3701,3702,3703,3704,3705,3706,3707,3708,3709,3710,3711″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” mode=”horizontal” speed=”5000″ slides_per_view=”1″ title=”ESERLER”][/vc_column][/vc_row]