Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Shopping Cart
Total:

$0.00

Items:

0

Your cart is empty
Keep Shopping

Böreğin Tarihsel Yolculuğu bu kitapta!

Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Ayfer Yavi’nin yazdığı “Bir Dünya Börek” kitabı, Orta Asya toplumlarının göçlerle yayarak kültürümüze kazandırdığı yufka ve börekleri konu alıyor. İçinde 337 tarifin bulunduğu kitap, Peru’dan İspanya’ya, Çin’den Mısır’a, Rusya’dan Hindistan’a, Edirne’den Erzurum’a, Sivas’tan Antalya’ya kadar böreğin varolduğu her ülke ve kıtadan tarifi bir araya getiriyor.

Ayfer Yavi,  “Bir Dünya Börek” kitabında okuru yufkadan yola çıkarak böreğe, mantıya, baklavaya kadar uzanan uzun bir yolculuğa çıkarıyor. Bu yolculuğa tarihi, anıları, tarifleri ve lezzetleri de katan Yavi, kitabında Türk, Ermeni, Laz, Sefarad, Tatar, Rum, Çerkez, Boşnak ve Kürt gibi her milletten tarifi bir araya getiriyor.

“Bir Dünya Börek” kitabında leğen böreğiden tülbent böreğine, Arnavut böreğinden kapak böreğine, su böreğinden keteye, boyozdan empanadaya, samosadan çin mantısına, çiğ börekten mizitropideseye, esfirras, khuushuur, pierogi, baklava, Laz böreği ve perçem tatlısına kadar yüzlerce tarif bulunuyor.

Bir Dünya Börek” kitabı, böreğin tarihçesini merak eden herkese hitap ediyor.

Ayfer Yavi kitabı ile ilgili şunları söyledi: Yıl 1925… Selanik mübadili Hüseyin Efendi, İstanbul topraklarına ayak basalı bir yıl olmuştu. İstanbul’da yaşamak istemeyince, Silivri yakınlarında Çanta Köyü’nde Rumlar’dan kalan koskoca bir köşk ve ekip biçeceği araziler verilmiş kendisine. Dedem, bu yeni toprakları tanımak, verimini artırmak için uğraşırken, yaz aylarında haftalarca yağmur almayan yörede halkın çıktığı yağmur duası sonrası, duaların kabulü için dağıtılan Yağmur Böreği’nin bir gün gelip benim radyo programım, dergi köşem ve içinde yer aldığım uluslararası hareket “Slow Food”un birliklerinden birinin ismi olacağını nereden bilebilirdi ki? Bu ananevi börek açıldıkça açıldı, katmanlandıkca katmanlandı, binbir çeşit iç ile tatlandı. Sizin için uzun bir yolculuğa çıktı. Şehir şehir, diyar diyar dünyayı dolaştı.”

Bu kitaba KitapDevrimi.com’dan ulaşabilirsiniz: http://kitapdevrimi.com/magaza/kitap/yemek-kitaplari/bir-dunya-borek-boregin-tarihsel-yolculugu-337-tarif-ayfer-yavi/
Comments are closed