Ayşe Gür yanıtladı:
Ziyaret, Selim Birsel 2009-2017, Norgunk Yayınları, 2018
Haz/Cızz, Bige Örer – İz Öztat, Yapı Kredi Yayınları, 2020
Şenlikname Düzeni, Sezer Tansuğ, Everest Yayınları, 2018
Milli Reasürans Sanat Galerisi’nin yöneticilerinden Ayşe Gür, aynı zamanda 2018 yılında kurulan Hayy Açık Alan’ın (Hayy Open Space) Saliha Yavuz’la birlikte eş kurucusu. Gür, pandemi dönemiyle değişen okuma alışkanlığını ve önerdiği kitapları şu şekilde anlatıyor:
“Pandemiyle birlikte daha zor roman okur oldum. Sanırım sürekli hareketli görüntüleri izleme, tüketme eylemim beni daha dikkat ve sabır gerektiren şeylerden uzaklaştırdı. İşim gereği sanat kitapları odağımda oldu hep. Bu dönemde de sanat üreticisi/aktörün elinden çıkmış yayınlara yöneldim. Sanatçı atölyeleri/defterleri herkes gibi benim de bakmaktan pek keyif aldığım şeylerden. Sanatçının akıl koridorlarında dolaşıyor hissiyatı merak ettiğim sanatçıyla ilgili hafriyat duygusuna tekabül ediyor galiba.
Selim Birsel’in 2018 yılında Norgunk Yayınları”ndan çıkan Ziyaret Selim Birsel 2009-2017 kitabı, yukarıda bahsettiğim duygularla okuduğum bir yayın oldu. Hayata dair küçük detayların onun üretim sürecine ne şekilde girdiğini, bunları nasıl ele aldığı ve yorumlayıp tekrar sanatına ne şekilde dahil ettiğini, sergi sergi anlatıp ya da ürettiği işler üzerinden ele aldığı metinler okuyucu ile kurduğu ilişki gibi mütevazi ve yalın.
Diğer bir kitap ise Yapı Kredi Yayınları’ndan 2020 yılında çıkan Haz/Cızz kitabı. Bu kitapta küratör Bige Örer ile sanatçı İz Öztat’ın birbirlerine yazdıkları mektuplardan oluşuyor. Benim gibi vakt-i zamanında mektuplaşan bir nesilden geliyorsanız bu kitap tam sizlik. Örer’in yaşadığı coğrafyada tanıklıkları, dönemin getirdiği duygusal yükler bunlarla baş edebilmesi/edememesi, anne olarak duyduğu tedirginlikler, İz Öztat ile kurduğu samimi iletişim… İz Öztat’ın kendi üretim sürecinde karşılaştığı durumlar ve bu durumlarla ilgili Bige Örer’le katettikleri yol. Birbirlerini şefkatle sarmaları ve bunu kelimeler yoluyla yapmalarına tanık oluyoruz, kitapta.”
Son kitap ise Sezer Tansuğ’un Everest Yayınları’ndan yayınlandıktan tam 60 yıl sonra tekrar basılan ‘Şenlikname Düzeni’. Kitap Osmanlı Minyatür sanatında önemli bir yere sahip 3. Murad döneminde yapılan Surname’ye odaklanır. Basıldığı dönemde büyük ses getiren bu kitap Osmanlı minyatürüne farklı noktalardan ele alıyor. Minyatürle ilgili referans yayını olmasının dışında kaleme alındığı dönemin kültürel ortamına da eleştirel bir yaklaşımda sergileyen Tansuğ, sözünü hiç esirgememesi de dikkat çeken başka bir noktası.”