Balaban’a uzun ömürler ve saygılar sergisi..
Balaban’ın resimleri arasından kendi özel seçimleri ve bu resimlerden yapılacak olan injekt baskıları bizzat denetlemesiyle özenle ve özel olarak hazırlanan: “BALABAN BASKI RESİMLERİ SERGİSİ”, CORPUS Galeri’de açıldı.
Ustası Nâzım Hikmet ile baba – oğul, usta -çırak ilişkisi içerisinde resim çalışmalarına başlayan ve uluslararası sergiler açan İbrahim Ali Balaban’ın baskı resimlerinden oluşan sergisi Corpus Galaeri’de sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Balaban, 1921 yılında Bursa Osmangazi’ye bağlı Seçköy’de doğdu. Daha 16 yaşındayken hapse düştü ve üç yıl Bursa Cezaevi’nde hapis yattı. Cezasını çekip hapisten çıktıktan sonra aradan çok geçmeden babasının öldürülmesi üzerine başlayan kan davası nedeniyle hasmını öldürür ve yeniden ikinci kez Bursa Cezaevi’ne girer ve on yıl cezaevinde kalır.
Balaban, cezaevinde kendisi gibi mahkum olan ve sonradan “ustam” diyeceği ünlü şair Nâzım Hikmet ile tanışır ve onunla birlikte yoğun olarak resim çalışmaya başlar. Ondan resim, sanat, sanat tarihi, felsefe ve tarih dersleri alır. Cezaevinden tahliye olduktan sonra köyüne döner ve bir daha da resmi asla bırakmaz, onun hayatının merkezine koyar. Ustası Nâzım’la baba – oğul, usta – çırak ilişkisi içerisinde çalışmalarını sürdürür ve uluslararası sergiler açan büyük bir sanatçı olarak ismini sanat tarihine kazır.
Orhan Kemal, Sinan Korle, Nâzım’ın annesi Celile hanım, Celal Esat Arseven, Abidin Dino, şair Hasan Hüseyin Korkmazgil, gazeteci Mehmet Kemal, Melih Cevdet Anday, Yaşar Kemal, Elif Naci, Sabahattin Eyüboğlu, Sezer Tansuğ, Fakir Baykurt, Azra Erhat, Çetin Altan, Rus yazar Radi Fish, Ahmet Köksal, Kaya Özsezgin vd. birçok yazar, şair, sanatçı, sanat yazarı ve tarihçi ile tanışarak onların desteklerini kazanır. Onlar da Balaban’ın sanatı hakkında çok sayıda yazı yazarlar.
Sanatıyla ilgili birçok kitap ve katalog yayımlanır.
Ayrıca Balaban’ın yayımlanmış birçok kitabı bulunuyor. Bir kitabı Haldun Çubukçu tarafından oyunlaştırılıp Ankara Devlet tiyatrosu’nda Ayşe Emel Mesci tarafından sahneye konuldu.
Tekirdağ Süleymanpaşa (merkez ilçe) Belediyesi tarafından Tekirdağ’da, içerisinde sanatçının resimlerinin de yer aldığı “İbrahim Balaban Müzesi” açılma hazırlıkları halen sürmektedir.
Ayrıca CORPUS yayınlarınca, içerisinde Emre Zeytinoğlu, Barış Acar, Orçun Çadırcı ve Övünç Demiray’ın yazılarının yer aldığı BALABAN sanatçı kitabının Savaş Çekiç tarafından yürütülen tasarım çalışmaları da halen devam etmektedir.
Balaban’ın 97. yaşına özel olarak düzenlenen “BALABAN BASKI RESİMLERİ SERGİSİ”, 18 Temmuz – 18 Ağustos 2018 tarihleri arasında Astoria AVM’de yer alan CORPUS Galeri’de izlenebilir.