Dolapdere’deki yeni binasına taşınan ve Eylül 2019’da kapılarını açmaya hazırlanan Arter, Ömer M. Koç başkanlığındaki yönetim kurulunu açıkladı.
Bir Vehbi Koç Vakfı (VKV) kuruluşu olan ve çağdaş sanat alanında sürdürülebilir bir üretim ve sergileme altyapısı sunmak üzere 2010 yılında açılan Arter, vakfın 50. kuruluş yıldönümünü kutladığı 2019 yılında, Dolapdere’deki yeni binasına taşındı. Eylül ayında sanatın tüm disiplinlerine yayılan daha geniş bir faaliyet alanıyla kapılarını açmaya hazırlanan Arter’in organizasyon yapısı ve logosu da yenilendi.
Vehbi Koç Vakfı’na bağlı bir iktisadi işletme olarak 2019’da tüzel kişilik kazanan Arter’in yönetim kuruluna, Koç Holding Yönetim Kurulu başkanı Ömer M. Koç başkanlık ediyor. Yönetim kurulunun diğer üyeleri, iktisatçı ve koleksiyoner Saruhan Doğan, Arter’in kurucu direktörü ve VKV Kültür-Sanat Danışmanı Melih Fereli, Arter’in eski Genel Koordinatörü ve küratör Bahattin Öztuncay, iş insanı ve koleksiyoner Ayşe Umur ile VKV Genel Müdürü Erdal Yıldırım’dan oluşuyor.
Yeni binasıyla beraber Arter’in logosu da değişiyor. Vehbi Koç Vakfı, bünyesindeki tüm kuruluşların logolarının yenilenmesi için New York’taki Chermayeff & Geismar & Haviv tasarım ofisi ile çalıştı. 1984’te Koç Holding’in logosunu da tasarlamış olan ajans, vakfın üç ana faaliyet alanı olan Kültür, Eğitim ve Sağlık için birbirleriyle ilişkili üç farklı sembol üretti. Arter, 2019 itibarıyla bu yeni kurum kimliği sistemi kapsamındaki yeni logosunu kullanmaya başlıyor.
ARTER YÖNETİM KURULU
Ömer M. Koç, Başkan
(1962, Ankara) Rahmi M. Koç ile Çiğdem Koç’un (daha sonra Simavi) ortanca oğlu ve Vehbi Koç ile Sadberk Koç’un ikinci torunu olan Ömer M. Koç, liseyi Robert Kolej’de okudu. Lisenin ikinci yılındayken İngiltere’ye giderek iki yıl boyunca Millfield School’a devam etti. Yükseköğrenimi için gittiği ABD’de önce Georgetown Üniversitesi’ne, ardından Columbia Üniversitesi’ne bağlı Columbia College’a girdi. Bu üniversitede Eski Yunan dili ve kültürü alanında gördüğü lisans eğitimini 1985 yılında tamamladı. 1989’da da Columbia Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden yüksek lisans derecesini aldı.
İş yaşamına 1985 yılında İsviçre’de Kofisa Trading Company’de satış elemanı olarak başlayan Ömer M. Koç, 1989-1990 yıllarında aynı görevle New York merkezli Ramerica International Inc.’te çalıştı. Türkiye’ye döndükten sonra 1991-1992 arasında holding şirketlerinden Gazal AŞ’nin müdürlüğünü yaptı. 1992-1996 arasında Koç Holding’in finansman koordinatörlüğü görevini yürüttü. Holdingin Enerji Grubu başkan yardımcılığını (1996-2000) ve başkanlığını (2000-2004) yaptı. 2004 yılında Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi oldu. Mayıs 2008’de ise Koç Holding Yönetim Kurulu başkan vekilliğine getirildi. Aynı yıl, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu olan ve ülkedeki tüm rafinerileri bünyesinde toplayan TÜPRAŞ’ın Yönetim Kurulu başkanı da oldu. 2016 yılında ağabeyi Mustafa V. Koç’un vefatıyla boşalan Koç Holding Yönetim Kurulu başkanlığı görevini üstlendi. Halen başta TÜPRAŞ ve Tofaş olmak üzere Koç Holding şirketlerinde Yönetim Kurulu başkanlığı, Aygaz ve Arçelik’te Yönetim Kurulu başkan vekilliği yapmaktadır.
Başka görevlerinin yanı sıra Vehbi Koç Vakfı İdare Heyeti üyesi, Türk Eğitim Vakfı (TEV) Mütevelli Heyeti başkanı, Sadberk Hanım Müzesi İcra Komitesi başkanı ve Geyre Vakfı başkanı olarak görev yapmaktadır.
Tutkulu bir plastik sanatlar ve eski kitap koleksiyoneri olan Ömer M. Koç, en önemli özel kütüphanelerden birine sahiptir. İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye ve Ortadoğu konulu seyahatname, hatırat, atlas, gravür ve fotoğraflardan oluşan koleksiyonu, alanındaki en kapsamlı koleksiyonlardan biridir. Koç’un kütüphanesinde, 19. ve 20. yüzyıl Fransız ve İngiliz edebiyatının önemli yazarlarının imzalı kitapları bulunmaktadır. Ömer M. Koç’un ayrıca kapsamlı bir İznik çini koleksiyonu ile otoportre ve çağdaş sanatın son örneklerini içeren eserlerin olduğu koleksiyonları da mevcuttur.
Saruhan Doğan, Üye
(1967 Stockholm) Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölümünü bitiren Doğan 1992 yılında The London School of Economics’den ekonomi Master derecesini aldı. Türkiye ve yurtdışında yerli ve yabancı bankalarda hazine bölümlerinde yönetici olarak çalışan Doğan halen Turkland Bank’de hazine ve finansal kurumlardan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.
2002 yılından beri aktif olarak çağdaş sanatla, özellikle de 2000 sonrası çağdaş Türk sanatıyla ilgilenen Doğan’ın koleksiyonunda yer alan eserler mesen programı çerçevesinde İstanbul Modern Müzesinde ve müzenin yurtdışı sergilerinde sergilenmiştir. 2011 yılında SAHA Derneği’nin kuruluşunda Kurucu Başkan Yardımcısı olarak görev almıştır. 2015 yılında Agah Uğur, Haro Cümbüşyan ve Doğan koleksiyonlarındaki eserleri küratörlüğünü Vasıf Kortun ve November Paynter’ın yaptıkları ‘Her tercih diğer ihtimaller için bir dışlamadır’ adlı sergide Salt Beyoğlu’nda sergilemişlerdir. Ayrıca edebiyatla ilgilenen Doğan’ın Hodbinler adında basılmış bir de romanı bulunmaktadır.
Melih Fereli, Üye
(1948, İstanbul) 1965 yılında İstanbul Erkek Lisesi’ni, 1966 yılında da AFS bursiyeri olarak ABD’nin Pennsylvania eyaletindeki Waynesboro Area Lisesi’ni bitiren Fereli, makine mühendisliği öğrenimi gördüğü Robert Kolej’in yüksek kısmından (bugün Boğaziçi Üniversitesi) 1970 yılında mezun oldu. Akışkanlar mekaniği alanındaki yüksek lisans çalışmasını ABD’de Virginia Tech’te (Virginia Polytechnic Institute and State University) tamamladı (1971).
1973-1985 yılları arasında İngiltere’de Lucas Industries şirketinde çalıştı. Londra Philharmonia Korosu’nda 1979’dan itibaren tenor korist sanatçılığının yanı sıra Yönetim Kurulu üyeliği (1985-92) yaptıktan sonra Türkiye’ye dönerek 1993’te İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın (İKSV) genel müdürlüğünü üstlendi ve 2001 yılına kadar bu görevini sürdürdü.
2002-2005 yılları arasında serbest sanat yöneticisi olarak çalışan ve 2005 yılında VKV kültür-sanat danışmanı olan Fereli, 2010’da açılan Arter’in kurucu direktörü olarak görev yaptı. Ayrıca Arter’de düzenlenen Erdem Helvacıoğlu’nun “Siyaha Özgürlük” sergisi ile Sarkis’in “Cage/Ryoanji Yorumu”nun küratörlüğünü üstlendi. Halen Arter’in kurucu direktörü olarak görev yapmakta olan ve TEGV Mütevelli Heyeti üyesi olan Fereli ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde (MİAM) öğretim üyeliği yapmaktadır. Fereli’ye Türkiye-Britanya kültürel ilişkilerine katkıları nedeniyle 1998 yılında Britanya İmparatorluğu Nişanı (Officer of the Order of British Empire; OBE) verilmiştir.
Bahattin Öztuncay, Üye
(1958, İstanbul) Ortaöğrenimini 1977 yılında St. Georg Avusturya Lisesi’nde tamamlayan Öztuncay, 1984’te Viyana Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden yüksek lisans derecesiyle mezun oldu. Osmanlı ve İstanbul fotoğraf tarihiyle ilgisi Viyana’da öğrencilik yıllarında başladı. Konu üzerine ilk kitabı James Robertson, Pioneer of Photography in the Ottoman Empire 1992’de yayımlandı. Hazırladığı yayınlar ve eşlik eden sergiler arasında Vasilaki Kargopulo, Hazret-i Padişahi’nin Serfotoğrafı (1999), Dersaadet’in Fotoğrafçıları (2003), Hatıra-i Uhuvvet (2004), Avusturya-Türkiye İlişkilerinde Zamana Yolculuk (2006), Kırım Savaşı’nın 150. Yılı (2007), Meşrutiyet’in 100. Yılı (2008), Hanedan ve Kamera (2011), Robertson – Osmanlı Başkentinde Fotoğrafçı ve Hakkak (2014), Savaş ve Propaganda (2014), Camera Ottomana (2015), Yusuf Franko’nun İnsanları (2017), Gümüşten Suretler (2018), Tarihin Merkezine Seyahat (2018), Belki Beni Tanıyamayacaksın (2019) bulunan Öztuncay, Türk Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi ve Geyre Vakfı Yönetim Kurulu üyesidir. Öztuncay, 2002 yılından beri Koç Holding Enerji Grubu ve Aygaz bünyesinde kültür ve sanat danışmanlığı görevini sürdürmektedir; 2009-2019 yılları arasında Arter’in genel koordinatörlüğünü yürütmüştür.
Ayşe Umur, Üye
(1960, İstanbul) Lisans eğitimini 1978-1982 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimini 1982-1984 yılları arasında aynı üniversitede Sosyal Psikoloji dalında tamamladı.
1990 yılından başlayarak Umur Grubu’nun çeşitli departmanlarında görevler üstlendi. Halen Umur Basım San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi, Umur Kırtasiye San.ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Umur Akademi Kurucu Başkanı olarak görev yapmaktadır 2000 yılından beri sanat ile daha yakından ilgilenmeye başlayan Umur, çeşitli sanat etkinlikleri, kitap projeleri ve sanat projelerinde yer aldı ve sanat yarışmalarında jüri üyeliği yaptı. Umur, SAHA Derneği Denetim Kurulu Üyesi ve Basım Sanayi ve Eğitim Vakfı Yüksek Danışma Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.
Erdal Yıldırım, Üye
(1966, Rize) 1981 yılında İstanbul Kabataş Lisesi’ni bitiren Yıldırım, 1987 yılında Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Mühendislik Fakültesi’nden makine mühendisi olarak mezun oldu. 1987-1991 arasında turizm sektöründe çalıştı, 1991-1997 arasında ise BÜ Mezunlar Derneği genel sekreterliği görevini yürüttü. 1997’de üstlendiği VKV genel müdürlüğü görevini günümüzde de sürdürmektedir. Yıldırım aynı zamanda Suna ve İnan Kıraç Vakfı, TEMA ve TÜSEV’de Yönetim Kurulu; Boğaziçi Üniversitesi Vakfı ile TEGV’de Mütevelli Heyeti üyesidir.
2005 yılında Indiana Üniversitesi’nden filantropi çalışmaları dalında yüksek lisans derecesi alan Yıldırım’ın 2012 yılında yayımlanan Bana Yönetim Kurulunu Söyle, Sana Kim Olduğunu Söyleyeyim başlıklı kitabı sivil toplum kuruluşlarında gönüllü ya da profesyonel olarak çalışanlar için bir kaynak niteliğindedir. Otobiyografik nitelikteki Ateşin Üstünden Atladım (2016) kitabından sonra 2017 yılında Az mı Gittik, Uz mu Gittik? Yeni Vakıfların 50 Yıllık Hikâyesi başlıklı kitabı yayımlanmıştır.