Şair Hüseyin Haydar ile şarkıcı Volkan Konak arasında “Kuzeyin Oğlu” lakabının patentinin kime ait olduğu tartışması sürüyor.
‘Kuzeyin Oğlu’ olarak tanınan ve bu lakabı 2011’de TPE’den marka olarak adına tescil ettiren Karadenizli sanatçı Volkan Konak’a, ‘Kuzey’in oğlu’ markasını izinsiz kullandığı gerekçesiyle 70 bin liralık tazminat davasının yanı sıra bu markanın iptali davası açan şair Hüseyin Haydar-Öztürk’ün açtığı dava reddedilmişti.
‘Hüseyin Haydar’ müstear adını kullanan şair Hüseyin Öztürk, bunun üzerine bir video hazırladı ve videoda Volkan Konak’ın ‘Kuzeyin Oğlu’ lakabını nasıl aldığını anlattığı konuşmaları yayınladı.
İşte Hüseyin Haydar’ın hazırladığı metin ve video:
”Bu video Volkan Konak’ın, Hüseyin Haydar’a ait “KUZEYİN OĞLU” söz varlığını, imajını, kavramını, edebi telif eserini nasıl kendine mal ettiğini belgeliyor. Hüseyin Haydar’ın telif haklarını gasp eden Volkan Konak, televizyon programlarında ve belgesellerde “KUZEYİN OĞLU”nu Hüseyin Haydar’dan aldığını açık ve net olarak belirtiyor. Buna rağmen, Volkan Konak 2011 yılında Türkiye Patent ve Marka Kurumunu kandırıp, aldatarak Şair Hüseyin Haydar’a ait olan özgün söz varlığı “KUZEYİN OĞLU”nu kendi üzerine tescil ettiriyor. Bu video Hileli Tescil suçunu belgeliyor. Şu işe bakın ki, “KUZEYİN OĞLU”nun Hüseyin Haydar’a ait olduğu bizzat Volkan Konak’ın ağzından TV Kanallarında Belgesellerde itiraf edildiği halde ve bütün deliller hakimlerin önünde olduğu halde, dava ertelenip duruyor.”
Hüseyin Öztürk, bu ibarenin neredeyse Volkan Konak’ın isminin önüne geçtiğini ve Volkan Konak’ın bu ibareyi kendisine ait olduğunu bildiğini öne süren Hüseyin Öztürk, “Davalı bir programda şiiri yazan kişinin ben olduğumu açıkça ifade etmiştir. Defalarca ricada bulunmama rağmen bu ibareyi bir daha kullanmayacağına dair ben de bir izlenim oluşturmuştur. Oyalandığımın farkına varınca bu davayı açma gereği doğdu” demişti.
Davalının bu kullanımın aynı zamanda haksız rekabet oluşturduğunu dava dilekçesinde anlatan Hüseyin Öztürk’ün avukatı ise, “Müvekkilim uzun yıllardır ‘Kuzeyin Oğlu’ adıyla bir kitap yayımlamayı düşündüğü halde iltibas ve intihal oluşturacağı düşüncesiyle bu kitabını yayımlayamamaktadır. Davalı bu ibareyi 2011’de TPE’den marka olarak adına tescil ettirmiştir. 70 bin lira tazminat ile davalının adına tescil ettirdiği markanın hükümsüzlüğüne karar verilmesini istiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
Davaya cevap veren Volkan Konak ise davacının 30 yıl sonra böyle bir dava açmasının düşündürücü olduğunu belirterek zaman aşımı nedeniyle davanın reddini istedi. Konak’ın avukatı da, “Davacının Karadeniz bölgesinde sıkça kullanılan bir tabir olan ‘Kuzeyin Oğlu’ adını, sırf şiirin başlığında kullandı diye bir telif hakkı bulunmamaktadır. Müvekkilime halk tarafından takılan bu lakap zamanla ad ve soyadı gibi kendisiyle bütünleşmiştir. Bu lakap sayesinde üne kavuşmuştur. Bu lakap müvekkilim açısından ayırt edici bir özellik kazanmış ve markalaşmıştır. Arama motoru google’da bu ibareyle yapılan aramada karşımıza çıkan Volkan Konak’tır. Halk benimseyince müvekkilim bu ibarenin marka tescilini yaptırmıştır. Davanın reddini talep ediyoruz” demişti.
‘Kuzeyin Oğlu’ adlı şiir, Hüseyin Haydar‘ın 1983 yılında yayımlanan ‘Kara Şarkılar’ adlı kitabının 116 ve 117’nci sayfalarında yer alıyor.