İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle ve 15 farklı kurum, kuruluş ve şahsi destekçinin gösteri sponsorluğunda düzenlenen 48. İstanbul Müzik Festivali’nin çevrimiçi konser gösterimleri, 5 Kasım’da sona erdi.
Bu yıla özel olarak tüm konserleri çevrimiçi platformu online.iksv.org adresinden yayımlanan festivalde, 18 Eylül – 5 Ekim tarihleri arasında her gün bir yeni konser erişime açıldı. Erişime açılan konserler bir ay boyunca gösterimde kaldı. Toplam 18 farklı mekânda kaydedilen 20 konseri izleyiciyle buluşturan festivalde 300 yerli ve yabancı sanatçı 99 eser seslendirdi.
Festivale özel olarak hazırlanan yayın platformu online.iksv.org adresini 165.000’i aşkın kişi ziyaret etti. Festival konserlerini 80.000’e yakın kişi izledi.
Festivalin Açılış Konseri’ni 12 binden fazla kişi izledi
48.İstanbul Müzik Festivali, 18 Eylül Cuma akşamı saat 20.00’de İKSV YouTube kanalında ücretsiz olarak yayımlanan Açılış Konseri: Tekfen Filarmoni Orkestrası & Emre Engin konseri ile başladı. İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın açış konuşmasıyla başlayan bu dijital açılış deneyimine 12.000’den fazla kişi tanık oldu.
Festival, Beethoven’ın 250. doğum yılını kutladı
48.İstanbul Müzik Festivali, “Beethoven’ın Aydınlık Dünyası” temasıyla 2020 yılında tüm dünyada olduğu gibi Ludwig van Beethoven’ın 250. doğum yılını kutladı. Festival, programında müziğiyle insanlığın kültür mirasında önemli bir yer edinen Beethoven’ın ikonik eserlerine, yeni eser siparişlerine ve besteciden esinlenen yeni projelere yer verdi.
Festivalin Ödülleri
48. İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki Onur Ödülü, müzik eğitimcisi ve müzik yazarı Ahmet Say’a sunuldu. Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise Rus ekolünün önde gelen temsilcilerinden Alexander Rudin’in oldu. Ödül, Alexander Rudin’e önümüzdeki yıl gerçekleşecek festivalde takdim edilecek.
Festival, üç yeni eser siparişiyle sanatsal üretime katkısını sürdürdü
2011 yılından bu yana çağdaş müzik üretimine katkıda bulunmak amacıyla yurtiçinden ve yurtdışından bestecilere eser siparişleri veren İstanbul Müzik Festivali, bu yıl sipariş ettiği üç yeni eserden birinin dünya prömiyerine ev sahipliği yaptı. 48. İstanbul Müzik Festivali’nin eser siparişlerinden, besteci Turgay Erdener’in Pastoral Dokuzlu “alla turca” eseri dünyada ilk kez festival kapsamında dinleyicilerle buluştu. Festivalin Ernst von Siemens Müzik Vakfı fonu desteği ile Tekfen Vakfı ortak siparişi olan Hasan Uçarsu’nun Toprak Sever İnsanları Birer Birer eserinin dünya prömiyeri ile İstanbul Müzik Festivali, Essen Philharmonie, Riga Güz Oda Müziği Festivali ve Hoffmann Vakfı Başkanı André Hoffmann’ın desteğiyle Wigmore Hall ortak siparişi, Peteris Vasks’ın bestelediği Yaylı Çalgılar Dörtlüsü No. 6 eserinin Türkiye prömiyeri ise önümüzdeki yıl festival kapsamında gerçekleştirilecek.
Festival çekimleri tarihi ve dokusuyla dikkat çeken mekânlarda gerçekleşti
Festival konserlerinin çekimlerine İstanbul’da Şerefiye Sarnıcı, Tekfur Sarayı, Hidiv Kasrı, Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi, Harbiye Saint Esprit Katedrali, Surp Hovhan Vosgeperan Ermeni Katolik Kilisesi, Süreyya Operası gibi şehrin çokkültürlü kimliğini, tarihi ve kültürel hazinelerini ortaya koyan mekânlar, Ankara’da Bilkent Odeon, Avrupa’da ise Belçika, Almanya, Avusturya ve Hollanda’nın çeşitli şehirlerinde Stavelot Manastırı, Wonderfeel Festival Alanı, Schubert Kilisesi gibi büyüleyici mekânlar ev sahipliği yaptı.
Birlikte Güçlü Sesler Korosu II
2019 yılında farklı engelleri olan çocuklar ve gençleri Barış İçin Müzik Vakfı Gençlik Korosu ile bir araya getiren Birlikte Güçlü Sesler Korosu; bu yıl mülteci çocuklarla Türkiye’den çocukları buluşturdu. İKSV Alt Kat tarafından, ilk dönemi İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle hayata geçirilen projenin ikinci dönemi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) değerli katkılarıyla gerçekleştirildi. İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı, Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nden gelen çocuklardan oluşan, şefliğini Zeynep Eren Kovankaya’nın üstlendiği koro, çokdilli bir repertuvarla festival izleyicisiyle buluştu ve müziğin farklı kültürler arasındaki birleştirici gücünü ortaya koydu. Şubat-Eylül ayları arasında sürdürülen çalışmalarla festival performansına hazırlanan Birlikte Güçlü Sesler Korosu II’nin, 2 Ekim Cuma günü saat 20.00’de Festival Özel: BİFO “Baroktan Klasiğe” konseri öncesinde izleyicilerle buluşan konseri İKSV YouTube kanalında izlenebilir.
“Yarının Kadın Yıldızları” festivalde parladı
Festivalin TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası) işbirliği ve dinleyicilerin katkılarıyla üstün yetenekli kadın müzisyenlerin çalgı, şan ve şeflik branşlarında uluslararası arenadaki kariyerlerinin ilerlemesine destek olmak amacıyla yürüttüğü Yarının Kadın Yıldızları projesinde bu yıl 12 genç kadın müzisyen destek fonundan faydalanmaya hak kazandı. Destek almaya hak kazanan müzisyenler arasından Ece Selin Yüksel (flüt), İdil Bursa (viyolonsel), İlke Işı Tuncer (keman), İrem Özyiğit (kontrbas) ve Seher Karabiber (flüt) ile Süreyya Operası’nda gerçekleştirilen ve piyanist Ayşegül Sarıca’nın da kanaat önderi ve konuk sanatçı olarak yer aldığı Yarının Kadın Yıldızları konseri 29 Eylül – 29 Ekim tarihleri arasında müzikseverlerle buluştu.
Farklı disiplinlerden konuşmacılarla “Konsere Doğru” söyleşileri
Festival kapsamında müzikseverlerin deneyimlerini zenginleştirmenin yanı sıra besteciler ve eserler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen Konsere Doğru Konuşmaları dijital ortamda hayata geçen 48. İstanbul Müzik Festivali’nde de festival izleyicilerini farklı disiplinlerdeki konuşmacılarla buluşturmaya devam etti. Asuman Kafaoğlu-Büke danışmanlığında hazırlanan ve İKSV YouTube kanalında ücretsiz olarak izlenebilen 12 içerik, sanat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Gül İrepoğlu, müzik yazarı ve İstanbul Müzik Festivali Danışma Kurulu Üyesi Aydın Büke, gazeteci Melis Alphan ve SosyalBen Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ece Çiftçi gibi isimlerin katılımıyla gerçekleşti. Etkinlikler toplamda 5000’i aşkın kez izlendi.
Uluslararası basından festivale övgü
İstanbul Müzik Festivali’nin dünyanın dört bir tarafından izlenebilen konserlerini uluslararası klasik müzik yayınlarından temsilciler bu yıl uzaktan takip etti. Dünyanın en çok okunan uluslararası klasik müzik portallarından İngiltere merkezli Bachtrack, festivali yılın en başarılı etkinliklerinden biri olarak gösterdi. Festivalin dijital konserlerini İngiltere’nin en saygın sanat yayınlarından The Arts Desk için izleyen Peter Quantrill, değerlendirme yazısında festivali “Doğu-batı zarafeti ve ustalığı” olarak tanımladı. Festival ayrıca İngiltere’de The Strad, ABD’de Musical America ve Broadway World, Çin’de Rolling Stone Weibo gibi müzik yayınlarında yer aldı.
48.İstanbul Müzik Festivali’nin Destekçileri
48.İstanbul Müzik Festivali’ne yüksek katkıda bulunan kurum ve gösteri sponsorları arasında Borusan Sanat, Borusan Holding, Tekfen Vakfı ve Mercedes-Benz Türk A.Ş./ Mercedes-Benz Otomotiv Tic. ve Hiz. A.Ş yer aldı.
Festivalin gösteri sponsorları arasında Türkiye İş Bankası, STONELINE, Nobel İlaç, bluechip Creative Events, BELL ŞİRKETLER TOPLULUĞU & Organik Holding, Berrin Erengül & Eva Barlas, Elvan Tuğsuz Güven, Işıklar Holding ve Mercedes-Benz Türk A.Ş. / Mercedes-Benz Otomotiv Tic. ve Hiz. A.Ş. yer aldı.
Tekfen Vakfı, festivale 2019-2022 Festival Açılış Konseri Orkestrası olarak Tekfen Filarmoni Orkestrası ile destek verdi.
TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası) ise Eğitim Destek Fonu Sponsoru olarak festivali destekledi.
48.İstanbul Müzik Festivali, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. İstanbul Valiliği, T.C. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iştiraklerinden Kültür AŞ, Beşiktaş Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi tarafından da desteklendi.
Festival ayrıca Avusturya Kültür Ofisi, BTHVN2020, Beethoven Pastoral Project, Biletix, Bilkent Üniversitesi ve Bilkent Senfoni Orkestrası, Boğaziçi Üniversitesi, Brucknerhaus Linz ve Salzkammergut Festivali, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi, Saint Esprit Katedrali, Süreyya Operası, Türkiye Ermeni Katolikleri Patrikliği, Wonderfeel Festivali, Hollanda Konsolosluğu ve The Performing Arts Fund NL işbirliğiyle gerçekleştirildi.
Festivale İKSV’nin Kurucu Sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu, İKSV Resmi Konaklama Sponsoru The Marmara Group, Sigorta Sponsoru Zurich Sigorta ile servis sponsorları Amerikan Hastanesi, Navitas, GFK ve AGC de destek verdi.
48.İstanbul Müzik Festivali’nin afiş kampanyasının tasarımı Geray Gencer; illüstrasyonu ise Müjde Polatkan tarafından hazırlandı. Kampanya süreci; Pemra Ataç, Uğurcan Ataoğlu ve Kenan Ünsal’dan oluşan tasarım danışma kurulu tarafından yönetildi. Kampanya videosu ise Animasyon Cumhuriyeti tarafından hazırlandı.