Sanatçı Ferhat Salman, eserlerinde varlık sorununu günümüz dünyasının çatışma ortamı üzerinden ele alıyor.
Sanatçıya göre sosyo-politik çevre kimi zaman bazı insanların özünü gerçekleştirme çabasında baskı unsuru oluşturmaktadır.
Sanatçı, ‘Savaş Çarpılması’ adını verdiği çalışmasını şu şekilde anlatıyor:
“Dünyaya gelen birçok insan kendilerini savaşın, çatışmaların, inkârın ve ölümün ortasında bulmuşlardır. Özünü bulma çabası olsa da bu baskı aygıtı tarafından yok sayılmakta ve karşılığı ölüm olmaktadır. Bu durumda korkunun ve ölümün pençesine düşen insanlar can çekişmektedir. Gözlerinin anlamsız bakışları, boşlukta ve karanlıktaki duruşları bir nevi ölümün aynadaki yansımasıdır. Toplumda gerçekleşen ölüme alışma ve duyarsızlaşma insanı bir ölü kadar hiçleştirmiştir. Kalabalıklar arasında silikleşen bu insanların cesetten farksız oldukları artık gözler önündedir. Genel olarak büyük ölçekli çalışmalar yaparak varlık sorununu kaygı ve ölüm üzerinden betimlenerek izleyici ile sürekli diyalog halindedir. Figürler daha çok korku ve panik içindedirler. Çiğ bir realizm etkisinde olup bulunma halleri ise muğlaktır.
Çağımızı sarmalayan korku ve savaş hem birey hem toplumsal bazda büyük bir kaygı oluşturmaktadır. Çünkü birey tarihsel determinizm bazında bugünü düşündüğünde hiçbir şeyin değişmediğini görmektedir. Geçmişte meydana gelen tüm savaş, yıkım ve türevi sayılabilecek toplumsal sorunsalların insanlığın bugününe bıraktığı izdüşümü halen devam ediyor. Bu izdüşüm tarihsel bir perspektifte ele alındığında insanlığı geleceğe yönelik büyük bir umutsuzluk, korku ve kaygıya götürüyor.”

Ferhat Salman Kimdir?
1992 yılında Mardin’de doğan Salman, lisans eğitimini Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde tamamladı. Mardin Artuklu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Resim Anasanat dalında yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Katıldığı sergiler arasında İstanbul TÜYAP `Ütopya`, Ekavart Gallery Karma Sergi ve Mamut Art Project sergileri bulunmaktadır.
Görseller: Sanatçı izni ile